Pierniczki chrupiące

Nie upiekliście jeszcze pierniczków na święta? Nie martwicie się, możecie zrobić to jeszcze dziś, przepis jest idealny dla zapominalskich! Pierniczki chrupiące można jeść od razu po upieczeniu, nie wymagają leżakowania. Ciasto po wymieszaniu jest bardzo klejące i należy je umieścić w lodówce na około godzinę, żeby stwardniało, będzie łatwiej się wałkowało. Ciasto koniecznie trzeba rozwałkować bardzo cieniutko 1 mm nie grubsze! Zbyt grubo rozwałkowane ciasto da grube i twarde pierniczki, a nie o to nam chodzi. Właściwa grubość ciasta zapewni Wam wspaniałe chrupiące pierniczki, pamiętajcie o tym! Smak ciasteczek jest wspaniały oczywiście piernikowy, ale z dodatkową przyjemnie piekącą nutką chilli. Jeszcze zdążycie, zapraszam.

Zdjęcie - Pierniczki chrupiące - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj Pierniczki chrupiące

Idealne cieniutkie pierniczki, chrupiące i cieniutkie.

Rodzaj Desery 

Autor Anna

Składniki

  • 190 g mąki pszennej
  • 85 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego ciemny muscovado
  • 1 jajko
  • 75 g melasy lub miodu gryczanego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta chilli lub pieprzy cayenne i szczypta czarnego pieprzu
  • szccypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 jajko

Instrukcja

  1. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól

  2. W rondelku rozpuścić masło, zdjąć z ognia, dodać melasę, miód, cukier trzcinowy i przyprawy, mieszać do połączenia się wszystkich składników najlepiej rózgą, powinna powstać gęsta jednolita ciemna masa na koniec wbić jajko i żółtko, wymieszać

  3. Mokre składniki dodać do suchych wymieszać ciasto, wystarczy widelcem lub łyżką, można oczywiście pomóc sobie również mikserem, ciasto będzie dość rzadkie i klejące dlatego też trzeba schłodzić je przed rozwałkowaniem. Miskę z ciastem wstawić do lodówki na około 45 minut, ale można pozostawić ciasto na dłużej

  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 st C z termoobiegiem

  5. Ciasto wyjąć z lodówki, odcinać niewielkie kawałki ciasta, na podsypanym mąką blacie rozwałkować cieniutki placek 1mm, przy pomocy foremek do ciastek wyciąć różne wzory

  6. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, między ciastkami zachować kilku centymetrowe odstępy

  7. Ciastka pieczemy przez 12-16 minut, kiedy ciasteczka delikatnie urosną, a ich brzegi nabiorą rumianego koloru to znak, że są gotowe

  8. Po upieczeniu przełożyć ciastka na kratkę, aby całkowicie wystygły

  9. Smacznego!

Notatki

Ciastka po wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni.

Zdjęcie - Pierniczki chrupiące - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Błyskawiczne pierniczki - szybko miękkie

Błyskawiczne pierniczki - szyb…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pierniczki świąteczne do wycinania - łatwe, od razu miękkie

Pierniczki świąteczne do wycin…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowe Pierniki Katarzynki
3

Domowe Pierniki Katarzynki

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pierniki świąteczne

Pierniki świąteczne

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Pierniczki najeżone bakaliami

Pierniczki najeżone bakaliami

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Pierniczki świąteczne
2

Pierniczki świąteczne

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki