Pierniczki Brukowce
Ciasteczka z dodatkiem miodu i mąki znane były już w Polsce w XIII wieku, później zaczęto do nich dodawać przyprawy korzenne i wypiekać pierniki i pierniczki.
Ich nazwa pochodzi od pieprznych czyli dawniej zwanych „piernych” składników.
Pierniki „brukowce”, należą do najstarszych wypiekanych pierniczków, ich nazwa pochodzi od kształtu wypiekania, która tworzy bruk czyli kostkę brukową.
Twarde ciastka nadziewane marmoladą o mocno korzennym i miodowym smaku. Dopiero po tygodniu są kruche i bardzo smaczne.
Składniki:
- 620 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru
- 140 g miodu
- 60 g masła
- 2 jaja
- 1,5 łyżeczki sody spożywczej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 150 g gęstej marmolady
- lukier cytrynowy
Wykonanie:
- Cukier 100 g zarumienić silnie w garnku, wlać 60 ml wody i zagotować.
- Gorącym karmelem zalać pozostały cukier, wymieszać do rozpuszczenia się cukru.
- Dodać miód, przyprawy do piernika, podgrzać i odstawić do wystudzenia.
- Mąkę z sodą i solą przesiać dodać wystudzoną mieszankę miodową, jaja, roztopione i wystudzone masło.
- Wymieszać wszystkie składniki i zagniesć ciasto.
- Odstawić przykryte sciereczką na 30 minut.
- Dobrze zastygnięte ciasto uformować w wałek o średnicy 2,5 cm.
- Krajać na kawałki długości 3 cm.
- Lekko spłaszczyć na dłoni i wkładać na srodek 1/2 łyżeczki marmolady, zlepić.
- Formować gałki, układać gęsto w formie nie zachowując rzędów.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C przez 30-40 minut.
- Ciepłe pierniczki oddzielać nożem.
- Zimne polukrować.
Smacznego ?
na podstawie przepisu – Kuchnia Polska