Pierniczki „brukowce” – przepis

Przepis na pierniczki „brukowce” skusił mnie przede wszystkim swoim wyglądem. Pierniczki podczas pieczenia powiększają się i zaczynają się ze sobą stykać tworząc coś na kształt kostki brukowej. I to jest cały sekret nazwy. Moje pierniczki zaraz po upieczeniu lukrowałam i włożyłam na 1 dzień do szczelnie zamkniętej puszki z obierkami jabłka. Następnego dnia rozpływały się w ustach.
Pierniczki są bardzo korzenne, lekkie w konsystencji za sprawą sody, która spulchniła ciasto. Idealne pierniczki do wykonania na ostatnią chwilę przed świętami.
Oczywiście, im wcześniej zrobimy tym lepiej z każdym dniem nabiorą jeszcze lepszego smaku.
Ważne, aby do środka dodawać twardą marmoladę, która nie zawiera dużo soku. Inaczej będzie wyciekać, a w środku może być zakalec.
Przepis polecam osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi pierniczkami, które są twardawe. Te są miękkie, delikatne, słodkie i cudownie kruche z wierzchu za sprawą lukru.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na pierniczki i pierniki.
PIERNICZKI „BRUKOWCE” – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: blaszka o wym. 35×40 cm
- 500 g mąki tortowej
- 1/4 szklanki miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 2 jajka, duże
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika gotowej lub domowej
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
DODATKOWO:
- ulubiona marmolada (ok. 1/2 małego słoiczka)
Miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika oraz masło przełożyć do rondelka z grubym dnem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną, dodajemy jajka i przez chwilę mieszamy. Następnie dodajemy jeszcze ciepłą mieszaninę miodową, wyrabiamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy wkładamy odrobinę marmolady, zlepiamy i formujemy kuleczki. Formę o wym. 35×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jeden obok drugiego w odstępach ok. 1 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Powinny być lekko zarumienione. Ostudzone pierniczki smarujemy lukrem (wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie gęsta, ale płynna konsystencja).