Piegusek z masą i ananasem
Bardzo smaczne ciasto piegusek przełożony masa do tego kawałki ananasa.
Dość szybkie w zrobieniu i bardzo smaczne .
Piegusek z masą i ananasem
Składniki biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt makowy:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki maku
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
500g śmietany 36%'
2 galaretki
cytrynowe
3 łyzki cukru pudru
1 puszka ananasa
Najpierw pieczemy biszkopt z makiem. Ubijamy białka z cukrem na ślniąca sztywną pianę .Dodajemy żółtka. Potem mąkę , proszek i mak. Lekko mieszamy . Wlewamy na blaszkę pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu przekrawamy na dwa placki.
Pieczemy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem , dodajemy żółtka. Potem mąkę z proszkiem. Lekko mieszamy i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach . Wszystko pieczemy w tej samej blaszce .
Ciasta studzimy.
Robimy masę . Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Wlewamy dwie galaretkę zimną , rozrobiona wcześniej w 1 szklance wody. Do masy dodajmey pokrojonego w kostkę ananasa lekko mieszamy.
Składamy ciasto. Biszkopt smarujemy kremem, potem jedno ciasto piegusek i następny krem. Kończyny ciastem pieguskowym. Polewamy polewą czekoladową.