Piegus z dżemem

Piegus z dżemem

Zdjęcie - Piegus z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co tu dużo mówić, bardzo proste i pyszne ciasto, które bez trudu zrobicie w kilka minut. Idealne do popołudniowej herbatki, czy dla niespodziewanych gości. Delikatnie puszyste z chrupiącym makiem oraz dżemem, który idealnie przełamuje słodycz.

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek maku
  • słoik dżemu porzeczkowego

Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej piany, dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy, przekrawamy na pół smarujemy dżemem, a po wierzchu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Zdjęcie - Piegus z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Piegus z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów