Piegowata sałata
Sałata, słodkie truskawki, chrupiąca cebulka nadająca ostrości i sos makowy z czosnkiem :) Dość dziwna kompozycja składników, ale całość smakuje całkiem fajnie, no i wygląda bardzo apetycznie. Przepis Kasi Bosackiej.
Piegowata sałata
Składniki:
- sałata głowiasta
- 1/4 szklanki maku
- kilka krążków małej wiosennej cebuli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- szczypta cukru
- sól do smaku
- 10 - 15 truskawek
Mak zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Na wierzchu układamy krążki cebuli.
Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Dodajemy mak i jeszcze raz mieszamy.
Sos wylewamy na sałatę. Całość dekorujemy pokrojonymi w talarki truskawkami.
Smacznego :)