Piegowata sałata

Piegowata  sałata

Sałata, słodkie truskawki, chrupiąca cebulka nadająca ostrości  i sos makowy z czosnkiem :) Dość dziwna kompozycja składników, ale całość smakuje całkiem fajnie, no i wygląda bardzo apetycznie. Przepis Kasi Bosackiej.

Zdjęcie - Piegowata  sałata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piegowata sałata

Składniki:

  • sałata głowiasta
  • 1/4 szklanki maku
  • kilka krążków małej wiosennej cebuli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • 10 - 15 truskawek

Mak zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Na wierzchu układamy krążki cebuli.

Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Dodajemy mak i jeszcze raz mieszamy.

Sos wylewamy na sałatę. Całość dekorujemy pokrojonymi w talarki truskawkami.

Zdjęcie - Piegowata  sałata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :)

Kategorie przepisów