Pieczywo serowo-czosnkowe

Pieczywo serowo-czosnkowe

Zdjęcie - Pieczywo serowo-czosnkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem absolutną zwolenniczką pizzy i domowego chleba. Czasami mam ochotę na jedno i na drugie, z tej potrzeby powstał przepis na pieczywo serowo-czosnkowe,które zaspokaja wszystkie moje zachcianki.

Poniższy przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.

  • 500 g pszennej mąki chlebowej
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego za Smakiem z czosnkiem
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 25 g miękkiego masła
  • 100g żółtego sera, startego
  • 3 łyżki listków świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Pieczywo serowo-czosnkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże i sól.

2. Do dzbanka wlej 300ml ciepłej wody, olej i miód. Wymieszaj.

3. Mokre składniki przelej do suchych i zagniataj, aż otrzymasz jednolite ciasto.

4. Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj przez 5minut, aż ciasto nie będzie się lepić. Jeżeli jest taka potrzeba, podsyp troszkę mąki.

5. Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia, uprzednio lekko posmarowanej olejem i rozciągnij ciasto.

6. Wymieszaj roztarty czosnek z masłem i porozkładaj małe kawałki na cieście.

7. Posyp wierzch ciasta serem i tymiankiem.

8. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40minut.

9. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

10. Zdejmij folię i piecz chleb przez 30minut, aż uzyska złoty kolor. Wyjmij chleb z piekarnika i pozwól mu lekko przestygnąć. Teraz pokrój na 10kawałków i podawaj.

Smacznego!Masz ochotę na pizzę? Wystarczy, że pod koniec pieczenia dodasz na wierzch kilka dodatkowych składników, np: szynkę, pomidora, ogórek czy paprykę.

Ilość porcji: x 6 Czas przygotowania: 90min

Kategorie przepisów