Pieczywo serowo-czosnkowe
Jestem absolutną zwolenniczką pizzy i domowego chleba. Czasami mam ochotę na jedno i na drugie, z tej potrzeby powstał przepis na pieczywo serowo-czosnkowe,które zaspokaja wszystkie moje zachcianki.
Poniższy przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.
- 500 g pszennej mąki chlebowej
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju Kujawskiego za Smakiem z czosnkiem
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 25 g miękkiego masła
- 100g żółtego sera, startego
- 3 łyżki listków świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże i sól.
2. Do dzbanka wlej 300ml ciepłej wody, olej i miód. Wymieszaj.
3. Mokre składniki przelej do suchych i zagniataj, aż otrzymasz jednolite ciasto.
4. Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj przez 5minut, aż ciasto nie będzie się lepić. Jeżeli jest taka potrzeba, podsyp troszkę mąki.
5. Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia, uprzednio lekko posmarowanej olejem i rozciągnij ciasto.
6. Wymieszaj roztarty czosnek z masłem i porozkładaj małe kawałki na cieście.
7. Posyp wierzch ciasta serem i tymiankiem.
8. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40minut.
9. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
10. Zdejmij folię i piecz chleb przez 30minut, aż uzyska złoty kolor. Wyjmij chleb z piekarnika i pozwól mu lekko przestygnąć. Teraz pokrój na 10kawałków i podawaj.
Smacznego!Masz ochotę na pizzę? Wystarczy, że pod koniec pieczenia dodasz na wierzch kilka dodatkowych składników, np: szynkę, pomidora, ogórek czy paprykę.
Ilość porcji: x 6 Czas przygotowania: 90min