Pieczony schab faszerowany figami
Foty wykonane telefonem, bo mam wolne i od wczoraj to to już nie wygląda tak jak powinno do zdjęć. Aaaaaale możecie mi mówić Meat Master nigdy w życiu nie jadłam czegoś równie zajebistego (nie bójmy się tego słowa :D). Idę pożreć do końca to co zostało
Na specjalne życzenie fanów
Pieczony Schab Wieprzowy Faszerowany Figami- 1,5 kg schabu bez kości
- 250 g suszonych fig
- sól
- 2 kawałki kory cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 goździki
- 2 małe papryczki chilli
- 3 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3/4 szklanki miodu
- 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Przez środek schabu wydrążamy otwór (nie na wylot), który faszerujemy figami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chilli, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę odparowujemy i obsmażamy w tym schab. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140 stopni i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.
Przepis zaczerpnięty z magazynu Kuchnia/ 2010
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia