Pieczone ziemniaki
Pyszne , rumiane , pachnące masłem pieczone ziemniaczki . Nie dość , że dobrze smakują, to jeszcze ładnie prezentują się na talerzu :-) Przepis pochodzi z książki "Przepyszne ziemniaki" wyd.Reader's Digest .
Składniki :
- 8 ziemniaków sałatkowych [ ja użyłam zwykłych , sprzedawanych pod nazwą "ziemniaki" ;-) ]
- 40 g masła + odrobina do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- sól , pieprz
Piekarnik nagrzać do 200 C [ z termoobiegiem do 180 C ] . Naczynie żaroodporne wysmarować masłem .
Ziemniaki obrać , umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem nadkroić dość głęboko w poprzek, w odstępach 3-milimetrowych - należy uważać , żeby nie przekroić ich do końca.
Roztopić masło . W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, naciętą stroną do góry. Za pomocą pędzelka rozprowadzić na nich roztopione masło, posypać solą i pieprzem.
Piec w gorącym piekarniku około 50 minut , aż lekko się zrumienią. Od czasu do czasu smarować masłem z dna naczynia.