Pieczone ziemniaki

Pyszne , rumiane , pachnące masłem pieczone ziemniaczki . Nie dość , że dobrze smakują, to jeszcze ładnie prezentują się na talerzu :-) Przepis pochodzi z książki "Przepyszne ziemniaki" wyd.Reader's Digest .

Zdjęcie - Pieczone ziemniaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 8 ziemniaków sałatkowych [ ja użyłam zwykłych , sprzedawanych pod nazwą "ziemniaki" ;-) ]
  • 40 g masła + odrobina do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • sól , pieprz


Piekarnik nagrzać do 200 C [ z termoobiegiem do 180 C ] . Naczynie żaroodporne wysmarować masłem .

Ziemniaki obrać , umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem nadkroić dość głęboko w poprzek, w odstępach 3-milimetrowych - należy uważać , żeby nie przekroić ich do końca.

Roztopić masło . W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, naciętą stroną do góry. Za pomocą pędzelka rozprowadzić na nich roztopione masło, posypać solą i pieprzem.

Piec w gorącym piekarniku około 50 minut , aż lekko się zrumienią. Od czasu do czasu smarować masłem z dna naczynia.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy