Pieczone ziemniaki

Wedges to Krzyska ulubiona wersja pieczonych ziemniaków. Są banalnie proste w przygotowaniu i smaczne.
Porcja dla 3
składniki
6 średnich ziemniaków
6 łyżek oliwy
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mieszanki ziół
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. Do brytfanny wlać oliwę. Wstawić do pieca. Ziemniaki umyć, pokroić na ćwiartki, a następnie na ósemki.


Przyprawy wymieszać z bułką tartą.

Ziemniaki wrzucić do rozgrzanego oleju, posypać przyprawami.


Zapiekać około 45 min. W połowie pieczenia obrócić.

Są przepyszne. A jak mało roboty przy nich
Oczywiście można zmieniać zestawy przypraw (robiłam już z przyprawą o gyrosa, pieprzm cytrynowy, imbirem itp.).
Porcja dla 3
składniki
6 średnich ziemniaków
6 łyżek oliwy
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mieszanki ziół
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. Do brytfanny wlać oliwę. Wstawić do pieca. Ziemniaki umyć, pokroić na ćwiartki, a następnie na ósemki.


Przyprawy wymieszać z bułką tartą.

Ziemniaki wrzucić do rozgrzanego oleju, posypać przyprawami.


Zapiekać około 45 min. W połowie pieczenia obrócić.

Są przepyszne. A jak mało roboty przy nich
Oczywiście można zmieniać zestawy przypraw (robiłam już z przyprawą o gyrosa, pieprzm cytrynowy, imbirem itp.).