Pieczone żeberka w musztardzie
Idealne dla fanów musztardowego smaku i aromatu. Typowo męskie koryto, pięknie komponujące się z browarem oraz pieczonymi kartoflami. Dzięki musztardzie mięso staje się kruche i rozpływa się w ustach. Żeberka kojarzą się z grillowym klasykiem, i tak, owszem, tak zamarynowane mięso można spokojnie zgrillować, tylko nie będzie ono wówczas aż tak mięciutkie, jak te pieczone. Kolega mojego taty miał na grillowane żeberka taki sposób, że najpierw je gotował, potem powlekał marynatą, odstawiał na noc, a następnie grillował i solił już zgrillowane. Pewnie bardzo dobry sposób, tylko trochę czaso- i pracochłonny, nieprawdaż? Najwyraźniej miłość do żeberek wymaga poświęceń...
Miejmy:
kilogram żeberek
3 pełne łyżki ulubionej musztardy (u mnie sarepska)
łyżka wódki
po 1/2 łyżeczki: majeranku, rozmarynu i papryki
roztarty ząbek czosnku sól i pieprz - do smaku
Musztardę wymieszać z przyprawami i alkoholem, natrzeć nią mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) - jeśli to możliwe, warto trzymać żeberka przykryte w naczyniu, w którym będą potem pieczone. Wyjąć, wstawić na 10 minut do piekarika nagrzanego do 200 stopni, a gdy mięso się nieco przyrumieni, przykryć folią aluminiową, jeśli pokrywka naczynia nie nadaje się do piekarnika. Żeberka piec przez 3 godziny w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 130 stopni. Na 15-20 minut przed końcem pieczenia można mięso odkryć, jeśli nie nabrało chrupiącej powierzchni. Podawać z ziemniakami, najlepiej pieczonymi z tłuszczem spod żeberek, lub frytkami oraz ulubioną surówką.