Pieczone warzywa z sosem bazyliowym
Niedawno był na blogu przepis na pieczone warzywa, w wersji z kalafiorem, zieloną fasolką szparagową i ziemniakami, przepis znajdziesz TU. Dzisiaj do piekarnika trafiła papryka, cukinia, pieczarki i czosnek. Pieczenie wydobywa z warzyw wyjątkowy smak! Tak przygotowane warzywa mogą być dodatkiem do dania głównego lub lekkim posiłkiem. W tym drugim przypadku przygotowuję dodatkowo sos bazyliowy na bazie jogurtu naturalnego i podaję ze zgrillowanym, chrupiącym chlebem. Pycha! Polecam do wypróbowania :).
PRZEPIS NA PIECZONE WARZYWA Z SOSEM BAZYLIOWYM (2 PORCJE)
Składniki :
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 cukinia
10 małych pieczarek
4 ząbki czosnku
oliwa sól
Sos bazyliowy :
180 g jogurtu naturalnego
1 pęczek bazylii
½ łyżeczki musztardy
sól, pieprz
Jak przygotować pieczone warzywa z sosem bazyliowym : Z papryk wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię pokroić w grubsze plastry, pieczarki poprzekrawać na pół. Czosnek obrać, większe ząbki przekroić na pół. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i oprószyć odrobiną soli. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut (warzywa powinny zmięknąć, ale nadal być dość jędrne). Przygotować sos bazyliowy : w malakserze umieścić jogurt, bazylię, musztardę, dodać po szczypcie soli i pieprzu, zmiksować. Posmakować, doprawić do smaku solą i pieprzem.