Pieczone ravioli z czekoladą
Gdy nadchodzą chłodniejsze dni, jakoś dziwnym sposobem nabieram ochotę na słodkości, chociaż na co dzień najlepszym słodyczem dla mnie są śledzie:P Dlatego dziś przedstawiam chrupiące “ravioli” nadziewane czekoladą, które umilą każdy jesienny, zimny wieczór.
Są one łatwe w przygotowaniu, a dzięki foremkom do wycinania ravioli marki Tescoma, które są w aż 4 różnych kształtach można szybko wyczarować takie pyszności! Gorąco polecam!
Scroll down for recipe in English
Pieczone ravioli z czekoladą(20 ciasteczek)
Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 3-4 łyżki zimnej wody
- 3/4 szklanki ulubionego kremu czekoladowego
- 1 jajko rozbełtane z 1 1/2 łyżki wody do posmarowania
- 1/4 szklanki cukru perłowego do posypania (opcjonalnie)
- cukier puder do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W misce miksera wyposażonego w mieszadło typu hak wymieszaj mąkę z solą, po czym wlej olej i ponownie wymieszaj.
- Następnie dodaj masło i miksując dolewaj po odrobinie wody, aż z ciasta uformuje się kula. Rozpłaszcz powstałą kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na dwie godziny.
- Po tym czasie podziel ciasto na 4 równe części, które rozpłaszcz i uformuj na kształt długiego prostokąta.
- Używając maszynki do makaronu, rozwałkuj każdą część ciasta na wąskim ustawieniu (jak na makaron), na 4 pasy o szerokości około 12 cm. Rozłóż je na posypanej mąką powierzchni. Możesz też klasycznie rozwałkować ciasto za pomocą wałka.
- Za pomocą pędzelka wysmaruj 2 pasy mieszanką jajeczną, na środek każdego wyłóż po łyżeczce kremu czekoladowego w odległości około 5 cm od siebie i przykryj pozostałymi 2 arkuszami ciasta.
- Delikatnie przyciśnij ciasto wokół nadzienia i za pomocą foremki do wycinania Tescoma wytnij piękne ciasteczka w ulubionym kształcie. Przełóż je na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
- Posmaruj ciasteczka mieszanką jajeczną, posyp cukrem perłowym i piecz w nagrzanym piekarniku przez 16-18 minut lub do zarumienienia.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 15 minut, posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Baked chocolate ravioli(20 cookies)
Ingerdients:
- 1 1/4 cups all-purpose flour
- 1/2 teaspoon kosher salt
- 2 tablespoons vegetable oil
- 100 g butter, cold and cubed
- 3-4 tablespoons ice water
- 3/4 cup chocolate spread
- 1 egg beaten with 1 1/2 tablespoons water for glaze
- 1/4 cup sanding sugar for garnish (optional)
- powdered sugar for serving (optional)
Preparation:
- In a bowl of stand mixer add the flour and salt and whisk to combine and stir in the oil.
- Mix in the butter and add in the ice water, one tablespoon at a time, until the dough gathers itself into a ball. Form the dough into a disc, wrap tightly in plastic wrap and refrigerate for two hours.
- Unwrap the dough and divide into four equal portions. Dust the work surface with flour and flatten each portion into a long rectangle shape.
- Using pasta roller run a piece of dough through until thin enough (like pasta). Repeat the process with the remaining portions of dough and arrange on floured surface. You can use just roller if You want.
- Brush with the egg wash two of rectangles, place about a teaspoon of chocolate spread about 5 cm apart from each other and cover with remaining two sheets of dough.
- Gently press out any air bubbles and when each ravioli sheet is tightly sealed, used a pastry cutter to create individual ravioli. Transfer on baking sheet.
- Preheat the oven to 220 oC.
- Lightly brush the pastries with egg wash, and sprinkle with sanding sugar. Bake for 16-18 minutes or until golden.
- Cool for 15 minutes before eating and dust with powdered sugar.
Enjoy!