Pieczone powidła śliwkowe

Pierwszy raz jadłam je u mojego taty. Były nieco inne w smaku niż tradycyjne. Byłam przekonana, że to kwestia dodania do nich wędzonych śliwek. Nic z tych rzeczy. Były po prostu pieczone. Genialne. I od razu uprzedzam - nie bawcie się w pieczenie jedynie 2 kg owoców. Pozbierajcie naczynia żaroodporne jakie macie w domu, sprawdźcie ile z nich zmieści się w piekarniku, dorzućcie do nich śliwki i pieczcie na potęgę. A, i jeżeli macie bardzo słodkie i dojrzałe śliwki, pomińcie cukier.

Zdjęcie - Pieczone powidła śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
2 kg śliwek (najlepsze będą węgierki)
pół szklanki cukru
(przepis na 4 małe słoiki)


Śliwki myjemy, drylujemy, mieszamy z cukrem i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem 3 godziny w 180 stopniach. Po tym czasie owoce mieszamy i odstawiamy. Na drugi dzień pieczemy w ten sam sposób. Jeżeli powidła wyszły za rzadkie, 30 minut przed końcem pieczenia można ściągnąć pokrywkę. Przed przelaniem do słoików spróbujcie czy wyszły wystarczająco słodkie. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików i zamykamy wyparzonymi zakrętkami, odwracamy do góry dnem.


Przepisy z tych kategorii

Dżem śliwkowy
2

Dżem śliwkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Dżem z aronii ze śliwką
1

Dżem z aronii ze śliwką

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Powidła- szybkie, łatwe i pyszne
2

Powidła- szybkie, łatwe i pysz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Powidła śliwkowe (niskosłodzone)
1

Powidła śliwkowe (niskosłodzon…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Powidła śliwkowe z piekarnika
2

Powidła śliwkowe z piekarnika

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Powidła śliwkowe z piekarnika - szybkie, bez mieszania
4

Powidła śliwkowe z piekarnika…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit