Pieczone pierogi z soczewicą
Genialne, muszę przyznać. I na zimno, i na ciepło. Przepis-wycinek z jakiejś bardzo starej gazety, wklejka w poplamionym przepiśniku. Teraz mam jazdę na wypróbowywanie takich staroci, uwielbiam je. A fotka z zagadką - co to za "duszek" po lewej stronie zdjęcia? W przepisie są jajka, ale spokojnie możemy z nich zrezygnować. Pyszniutkie, wprost przepyszniutkie te pierogi!
Należy mieć:
na ciasto:
ok. 500 g mąki
250 ml śmietany (alergicy: roślinnej)
40 g drożdży
jajko + 2 żółtka (alergicy: 1/2 szklanki mleka roślinnego)
50 g roztopionego masła (alergicy: klarowanego)
łyżeczkę cukru
płaską łyżeczkę soli
na farsz:
250 g zielonej soczewicy
dużą cebulę - posiekaną
jajko (alergicy pomijają)
łyżeczkę cukru
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, papryka, tymianek, majeranek - do smaku*
żółtko** do smarowania i sezam do posypania pierogów
Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać resztę składników ciasta. Dobrze wyrobić, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę - by ciasto wyrosło. Soczewicę zalać potrójną ilością wody, ugotować do miękkości, osączyć i zmiksować. Dodać cebulę podsmażoną na oleju, jajko oraz przeciśnięty czosnek i przyprawy. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Szklanką wycinać z ciasta krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Układać je na natłuszczonej blasze, a następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Blachę z pierogami wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (z termoobiegiem) i piec ok. 30 minut.
*można użyć innych, ulubionych przypraw - bardzo fajnie smakuje farsz doprawiony garam masalą, a przynajmniej nam najbardziej smakuje w garamowej wersji
**alergicy smarują wodą