Pieczone pierogi razowe z pieczarkami
Zwykłe pierogi możemy podać w nowoczesnej formie. Pieczone w piekarniku z dodatkiem zdrowej mąki żytniej posmakują nawet konserwatystom. Jako, że nie zawierają grzybów leśnych, mogą jeść je nawet najmłodsi uczestnicy Wigilii.
Ciasto:
- 150 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 jajka
- 125 ml ciepłej wody (pół szklanki)
- 100 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Farsz:
- 1,2 kg pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 100 g serka topionego śmietankowego
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki (możemy partiami, jeśli początkowo się nie mieszczą). Solimy, pieprzymy i wyciskamy dwa ząbki czosnku. Farsz dusimy 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie nadmiar wody z pieczarek odlewamy. Dodajemy skórkę z cytryny, sok, tymianek oraz pokrojony w kostkę serek. Gdy serek się rozpuści dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy z ognia. Próbujemy czy farsz trzeba doprawić. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.
Ciasto: Obie mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy 1 jajko (jedno zostawiamy do posmarowania), śmietanę, ciepłą wodę oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy i wycinamy miseczką, szklanką lub maszynką duże kółka o średnicy 10-12 cm. Nadziewamy je farszem i zlepiamy. Układamy na blasze do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Wierzch możemy posypać czarnuszką, makiem lub kminkiem. Pieczemy 25 minut w 180°C. Pieczone pierogi razowe z pieczarkami najlepiej podawać z sosem tatarskim.
Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl
E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.