Pieczone pierogi razowe z pieczarkami

Pieczone pierogi razowe z pieczarkami

Zwykłe pierogi możemy podać w nowoczesnej formie. Pieczone w piekarniku z dodatkiem zdrowej mąki żytniej posmakują nawet konserwatystom. Jako, że nie zawierają grzybów leśnych, mogą jeść je nawet najmłodsi uczestnicy Wigilii.

Zdjęcie - Pieczone pierogi razowe z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto:

  • 150 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 125 ml ciepłej wody (pół szklanki)
  • 100 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 1,2 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz


Farsz:
Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki (możemy partiami, jeśli początkowo się nie mieszczą). Solimy, pieprzymy i wyciskamy dwa ząbki czosnku. Farsz dusimy 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie nadmiar wody z pieczarek odlewamy. Dodajemy skórkę z cytryny, sok, tymianek oraz pokrojony w kostkę serek. Gdy serek się rozpuści dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy z ognia. Próbujemy czy farsz trzeba doprawić. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.

Ciasto: Obie mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy 1 jajko (jedno zostawiamy do posmarowania), śmietanę, ciepłą wodę oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto wałkujemy i wycinamy miseczką, szklanką lub maszynką duże kółka o średnicy 10-12 cm. Nadziewamy je farszem i zlepiamy. Układamy na blasze do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Wierzch możemy posypać czarnuszką, makiem lub kminkiem. Pieczemy 25 minut w 180°C. Pieczone pierogi razowe z pieczarkami najlepiej podawać z sosem tatarskim.

Zdjęcie - Pieczone pierogi razowe z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl

E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.

Zdjęcie - Pieczone pierogi razowe z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów