Pieczone, nadziewane pomidory
Wybornie słodkie, lekkie w smaku, rozpływające się w ustach pomidory przeciwstawione bardzo konkretnemu nadzieniu z serem gorgonzola, tworzą niezwykle dobrany duet.
Ta przystawka jest jak dla mnie po prostu wyborna. Lekko zaostrza nasz apetyt, zarazem pozwalając nam rozkoszować się cudownymi i intrygującymi smakami. Gorąco polecam jako wykwintną przystawkę, lecz konieczne na ciepło. Można ją też wykonać podczas letniego grilla, jednak w tym wariancie niestety nie będziemy mieli tak cudownie pomarszczonego "kapelusika". Za to smak wspaniałych, słodkich pomidorów pozostanie.
Musisz koniecznie wypróbować tych pomidorów!
Składniki:
- 100 g makaronu risoni
- 6 dużych dojrzałych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki
- 200 g sera feta
- 50 g sera gorgonzola
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz, do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i dodaj 1 łyżeczkę oliwy. Zamieszaj makaron. Odłóż, aby lekko przestygł.
3. Odetnij "kapelusze" z pomidorów. Odłóż je na bok.
4. Używając łyżeczki albo drylownicy do melona, wyjmij miękki środek pomidora.
5. Pokrój na dość małe kawałki miąższ pomidora.
6. Podgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż pokrojoną na drobne kawałki cebulę na złoty kolor.
7. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze chwileczkę uważając, aby czosnek się nie przypalił.
8. Dodaj miąższ z pomidora i gotuj, aż prawie cała woda odparuje. W zależności jak dużych i soczystych pomidorów używasz, może to trwać od 5 do nawet 10minut.
9. Dodaj skórkę z cytryny i pietruszkę.
10. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj pokruszone sery: fetę i gorgonzolę. Zamieszaj.
11. Dodaj makaron i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
12. Nadziej pomidory farszem. Przykryj "kapeluszami". Skrop wierzch pomidorów 1 łyżką oliwy.
13. Następnie piecz przez 25minut. Po tym czasie zmień ustawienie piekarnika na grill i piecz kolejne 5-10minut albo tak długo, aż pomidory będę lekko "pomarszczone", ale nie popękne.
14. Od razu podawaj.
Ilość porcji: x 6 Czas przygotowania: 55min