Pieczone, nadziewane pomidory

Pieczone, nadziewane pomidory

 

Zdjęcie - Pieczone, nadziewane pomidory - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wybornie słodkie, lekkie w smaku, rozpływające się w ustach pomidory przeciwstawione bardzo konkretnemu nadzieniu z serem gorgonzola, tworzą niezwykle dobrany duet.

Ta przystawka jest jak dla mnie po prostu wyborna. Lekko zaostrza nasz apetyt, zarazem pozwalając nam rozkoszować się cudownymi i intrygującymi smakami. Gorąco polecam jako wykwintną przystawkę, lecz konieczne na ciepło. Można ją też wykonać podczas letniego grilla, jednak w tym wariancie niestety nie będziemy mieli tak cudownie pomarszczonego "kapelusika". Za to smak wspaniałych, słodkich pomidorów pozostanie.

Musisz koniecznie wypróbować tych pomidorów!

Składniki:

  • 100 g makaronu risoni
  • 6 dużych dojrzałych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki
  • 200 g sera feta
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz, do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Pieczone, nadziewane pomidory - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.

2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i dodaj 1 łyżeczkę oliwy. Zamieszaj makaron. Odłóż, aby lekko przestygł.

3. Odetnij "kapelusze" z pomidorów. Odłóż je na bok.

4. Używając łyżeczki albo drylownicy do melona, wyjmij miękki środek pomidora.

5. Pokrój na dość małe kawałki miąższ pomidora.

6. Podgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż pokrojoną na drobne kawałki cebulę na złoty kolor.

7. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze chwileczkę uważając, aby czosnek się nie przypalił.

8. Dodaj miąższ z pomidora i gotuj, aż prawie cała woda odparuje. W zależności jak dużych i soczystych pomidorów używasz, może to trwać od 5 do nawet 10minut.

9. Dodaj skórkę z cytryny i pietruszkę.

10. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj pokruszone sery: fetę i gorgonzolę. Zamieszaj.

11. Dodaj makaron i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

12. Nadziej pomidory farszem. Przykryj "kapeluszami". Skrop wierzch pomidorów 1 łyżką oliwy.

13. Następnie piecz przez 25minut. Po tym czasie zmień ustawienie piekarnika na grill i piecz kolejne 5-10minut albo tak długo, aż pomidory będę lekko "pomarszczone", ale nie popękne.

14. Od razu podawaj.

Smacznego!Zdjęcie - Pieczone, nadziewane pomidory - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: x 6 Czas przygotowania: 55min

Kategorie przepisów