Pieczone krewetki z sosem sojowym
Trudno jest mi dłużej wytrzymać bez owoców morza, toteż jeśli tylko natknę się gdzieś na świeże krewetki, od razu kupuję i szukam nowego sposobu na ich przyrządzenie. Ostatnio najbardziej pasuje mi marynowanie ich w oliwie z przyprawami i wrzucanie na patelnię grillową. Tym razem jednak postanowiłam je upiec, ponieważ grillowanie prawie kilograma krewetek średniej wielkości byłoby nieco pracochłonne.
Składniki:
świeże krewetki (około 1 kg)
szklanka oliwy z oliwek
4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku
5 łyżek jasnego sosu sojowego
łyżeczka pieprzu
do podania: cytryna
Krewetki delikatnie opłukaj, odsącz. W płaskim naczyniu wymieszaj oliwę z przyprawami, zanurz w niej krewetki i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej kilka godzin. Blachę do pieczenia dokładnie wyłóż folią aluminiową, poukładaj na niej krewetki wyjęte z marynaty, i wstaw do bardzo gorącego piekarnika (240 stopni) na około 10-12 minut. Gotowe krewetki podawaj z cytryną i białym wytrawnym winem (polecam włoskie Pinot Grigio).