Pieczone kolby kukurydzy z chili


Zdjęcie - PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon na kukurydzę trwa w najlepsze.
Polecam pieczone kolby kukurydzy
na lunch lub kolację.
Tradycyjna gotowana kukurydza może się już niektórym z Was przejadła.
Proponuję zatem urozmaić sobie jej spożycie.
Pieczona lub grillowana podana z masłem, cytryną lub limonką,
ostrą papryczka chili i pietruszką jest przepyszna.

Zdjęcie - PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1-2 kolby kukurydzy
  • 30 g masła
  • kawałek papryczki chili
  • 1 łyżka natki pietruszki / kolendry
  • sok z połowy lub całej limonki (przy dwóch kolbach kukurydzy)
  • skórka z limonki / cytryny
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz


Do miseczki włożyłam masło, posiekaną pietruszkę, chili, skórkę i sok z cytryny. Zdjęcie - PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wsypałam świeżo zmielony czarny pieprz i sól.

Zdjęcie - PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystko wymieszałam.

Zdjęcie - PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kukurydzę można podgotować przez około 10 minut w wodzie.
Posmarować aromatycznym masłem i gotowe.

Ja grillowałam je na grillowej patelni przez około 20 minut.
Możecie też ułożyć je w żaroodpornym naczyniu i upiec w temp.190 stopni.
Zdjęcie - PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podawałam kukurydzę skropioną cytryną / limonką i posypaną solą. Smacznego!

Zdjęcie - PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy