Pieczone kolby kukurydzy z chili
Sezon na kukurydzę trwa w najlepsze.
Polecam pieczone kolby kukurydzy
na lunch lub kolację.
Tradycyjna gotowana kukurydza może się już niektórym z Was przejadła.
Proponuję zatem urozmaić sobie jej spożycie.
Pieczona lub grillowana podana z masłem, cytryną lub limonką,
ostrą papryczka chili i pietruszką jest przepyszna.
Składniki:
- 1-2 kolby kukurydzy
- 30 g masła
- kawałek papryczki chili
- 1 łyżka natki pietruszki / kolendry
- sok z połowy lub całej limonki (przy dwóch kolbach kukurydzy)
- skórka z limonki / cytryny
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Do miseczki włożyłam masło, posiekaną pietruszkę, chili, skórkę i sok z cytryny.
Wsypałam świeżo zmielony czarny pieprz i sól.
Wszystko wymieszałam.
Kukurydzę można podgotować przez około 10 minut w wodzie.
Posmarować aromatycznym masłem i gotowe.
Ja grillowałam je na grillowej patelni przez około 20 minut.
Możecie też ułożyć je w żaroodpornym naczyniu i upiec w temp.190 stopni.
Podawałam kukurydzę skropioną cytryną / limonką i posypaną solą. Smacznego!