Pieczone klopsy w sosie paprykowym

Pieczone klopsy w sosie paprykowym
Zdjęcie - Pieczone klopsy w sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone klopsy w sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone klopsy w sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone klopsy w sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone klopsy w sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 300 g czerwonej papryki
  • 250 g pomidorów
  • 100 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 100 g cebuli
  • 30 ml octu winnego
  • 25 g kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Paprykę i pomidory skrapiamy lekko olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 20 minut. Po tym czasie zawijamy w folię i odstawiamy, aby lekko ostygły. Następnie usuwamy skórki i gniazda nasienne papryki.

Na 50 ml oleju szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone pieczone warzywa i smażymy do odparowania. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami w proszku i octem. Dusimy 10 minut, a następnie miksujemy.

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę mannę, mieloną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy 4 owalne klopsy. Za pomocą pędzelka smarujemy je Oliwierem i pieczemy około 20 minut w temp. 200ºC. Przed końcem pieczenia polewamy sosem paprykowym.

Podajemy z ziemniakami lub ryżem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl   

Kategorie przepisów