Pieczone karczochy z aioli

Pieczone karczochy z aioli

Zdjęcie - Pieczone karczochy z aioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone karczochy z aioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone karczochy z aioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone karczochy z aioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone karczochy z aioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone karczochy z aioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Składniki:

  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml oleju Oliwier
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 3 karczochy
  • 2 cytryny
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Oczyszczamy karczochy – przycinamy czubki, obrywamy wierzchnie, zdrewniałe listki i czyścimy łodyżki. Następnie kroimy na połówki i za pomocą małej łyżeczki usuwamy włókna ze środka. Tak przygotowane karczochy od razu wrzucamy do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. 

 

Karczochy osuszamy, skrapiamy Oliwierem arachidowo-rzepakowym, sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 45 minut szczelnie przykryte folią aluminiową. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby karczochy się lekko przyrumieniły. 

 

Gdy karczochy się pieką, przygotowujemy aioli. Czosnek przeciskamy przez praskę lub rozcieramy w moździerzu. Dodajemy żółtko ze sparzonego jajka, sok z ½ cytryny, sól i pieprz. Rózgą kuchenną ucieramy aioli, aż zacznie gęstnieć. Stopniowo, bardzo wąską strużką dodajemy 150 ml oleju rzepakowego i 40 ml Oliwiera arachidowo-rzepakowego. Ubijamy jak majonez, aż do uzyskania jasnego, gęstego sosu. Przekładamy aioli do miseczek, posypujemy skórką otartą z cytryny. 

 

Podajemy z pieczonymi karczochami.

 

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów