Pieczone jabłko - pyyycha!

Pieczone jabłko - pyyycha!

Zdjęcie - Pieczone jabłko - pyyycha! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czy to nie jest najpiękniejsze jabłko świata? ;)
Czy to nie najlepszy, idealny, wymarzony, jesienny deser?
Mała pychota na popołudniowy dołek, na chandrę, na zły dzień w pracy, na deszcz, na zmęczone nogi, na małego głoda :)
5 minut i już delektujemy się cudownym, aromatycznym, słodkim, zdrowym - stuningowanym jabłuszkiem ;)


Jak zrobić błyskawiczne pieczone jabłko?

Składniki: 2 duże jabłka, kilka orzechów (takie, jakie lubisz, u mnie nerkowce), 
Krem daktylowy: 6 miękkich daktyli, 1 mały, bardzo dojrzały banan, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu

Daktyle zblendować ręcznym blenderem, razem z bananem, kakao i odrobiną cynamonu (można też zblendować kilka orzechów, zwłaszcza tak miękkich jak nerkowce). Jabłka umyć, ściąć trochę czubek, z przeciwnej strony niż ogonek, wydrążyć gniazda nasienne (w ten sposób, żeby nie przebić jabłka na wylot. Ja to robię małym, ostrym nożykiem). Orzechy lekko posiekać. Część orzechów włożyć w wydrążone otwory i posypać cynamonem. Wstawić do mikrofalówki na ok. minutę, na pełną moc (można tez zapiec jabłka w piekarniku, ale znacznie dłużej to trwa). Po minucie na każde jabłko nałożyć krem daktylowy i zapiekac jeszcze 30 sekund. Po tym czasie jabłko powinno już być miękkie (można sprawdzić naciskając), ale nie powinno się rozpadać. Czas pieczenia jest orientacyjny, trzeba pilnować, bo każda mikrofalówka jest inna, każde jabłko ma inną wielkość (ja piekę każde osobno), a i gatunek jabłka nie jest bez znaczenia.
Przed jedzeniem polać miodem i oprószyć cynamonem.
Smacznego :)

Kategorie przepisów