Pieczone gruszki z miodem

Pieczone gruszki z miodem

Jeśli macie ochotę na szybki i lekki deser, to polecam Wam właśnie te gruszki. Pomysł zaczerpnęliśmy z książeczki "Dzieci gotują - kuchnie świata" i jest to ponoć danie z kuchni bułgarskiej. Od siebie dodałam cynamon, ale myślę, że można też poeksperymentować z innymi dodatkami.

Składniki:

kilka gruszek (w zależności od ilości osób)

płynny miód

cynamon

Gruszki przekrój na pół, usuń pestki, ułóż na blaszce. Wlej do blaszki odrobinę wody, tak, żeby gruszki były tylko odrobinę zanurzone. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw blaszkę z gruszkami i piecz przez 15 minut. Po wyjęciu blaszki, każdą połówkę owocu polej jedną lub dwiema łyżeczkami miodu i posyp cynamonem. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie - Pieczone gruszki z miodem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów