Pieczone gołąbki z młodej kapusty

No nie znam nikogo, kto by się krzywił na gołąbki. No dobra, moja córka woli jednak te pierzaste. Ale wracając do tych bez piór, to jest poezja klasyczna. Muszę jeszcze kiedyś spróbować zrobić gołąbki z farszem ziemniaczanym, jestem przekonana, że będą mi smakowały jeszcze bardziej. Tytułowe są bez udziwnień: ryż, wieprzowina, cebula. A tak naprawdę, najbardziej w nich smakuje mi kapusta z sosem pomidorowym. No…


Zdjęcie - Pieczone gołąbki z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
1 główka młodej kapusty
500 g mięsa mielonego wieprzowego
150 g ryżu (ja użyłam parboiled)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
olej rzepakowy

sos:
500 ml gęstej passaty pomidorowej
300 ml wody z gotowania kapusty
pół pęczka koperku (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru (lub więcej)
sól
pieprz

Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i mieszamy z surowym mięsem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Do mięsa wrzucamy obsmażoną cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz, z masy formujemy podłużne kotlety. Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej kapustę (głąbem do dołu). Gotujemy kilka minut, do momentu aż liście zmiękną. Pierwsze liście wyciągamy z garnka, następnie dalej gotujemy kapustę, aż nie zejdą z niej kolejne liście. Ugotowane liście studzimy, odcinamy zgrubienia (pozostałości głąba). Na każdy z nich nakładamy kotlet i zawijamy jak krokiety.
W misce mieszamy składniki sosu, mieszamy. Jeżeli chodzi o ilość cukru, musicie spróbować sosu. Wszystko zależy od passaty, niektóre są wyjątkowo kwaśne.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy niewykorzystane liście kapusty, wylewamy połowę sosu, układamy na nie gołąbki i polewamy resztą sosu. Całość przykrywamy znowu liśćmi, naczynie zamykamy pokrywką. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. 20 minut przed końcem pieczenia, ściągamy pokrywkę i liście, żeby gołąbki się przyrumieniły.


Przepisy z tych kategorii

Szaszłyki z kiełbasą
2

Szaszłyki z kiełbasą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gulasz węgierski
2

Gulasz węgierski

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlet Strindberg
2

Kotlet Strindberg

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami
2

Cukinia faszerowana mięsem, ry…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szaszłyki z mięsa mielonego
3

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Leczo z młodej kapusty
1

Leczo z młodej kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pstrąg pieczony z masłem pietr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ziemniaki smażone z fasolką szparagową i papryką
1

Ziemniaki smażone z fasolką sz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą
1

Kotlety ziemniaczane z młodą k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty