Pieczone gołąbki z młodej kapusty

No nie znam nikogo, kto by się krzywił na gołąbki. No dobra, moja córka woli jednak te pierzaste. Ale wracając do tych bez piór, to jest poezja klasyczna. Muszę jeszcze kiedyś spróbować zrobić gołąbki z farszem ziemniaczanym, jestem przekonana, że będą mi smakowały jeszcze bardziej. Tytułowe są bez udziwnień: ryż, wieprzowina, cebula. A tak naprawdę, najbardziej w nich smakuje mi kapusta z sosem pomidorowym. No…


Zdjęcie - Pieczone gołąbki z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
1 główka młodej kapusty
500 g mięsa mielonego wieprzowego
150 g ryżu (ja użyłam parboiled)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
olej rzepakowy

sos:
500 ml gęstej passaty pomidorowej
300 ml wody z gotowania kapusty
pół pęczka koperku (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru (lub więcej)
sól
pieprz

Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i mieszamy z surowym mięsem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Do mięsa wrzucamy obsmażoną cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz, z masy formujemy podłużne kotlety. Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej kapustę (głąbem do dołu). Gotujemy kilka minut, do momentu aż liście zmiękną. Pierwsze liście wyciągamy z garnka, następnie dalej gotujemy kapustę, aż nie zejdą z niej kolejne liście. Ugotowane liście studzimy, odcinamy zgrubienia (pozostałości głąba). Na każdy z nich nakładamy kotlet i zawijamy jak krokiety.
W misce mieszamy składniki sosu, mieszamy. Jeżeli chodzi o ilość cukru, musicie spróbować sosu. Wszystko zależy od passaty, niektóre są wyjątkowo kwaśne.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy niewykorzystane liście kapusty, wylewamy połowę sosu, układamy na nie gołąbki i polewamy resztą sosu. Całość przykrywamy znowu liśćmi, naczynie zamykamy pokrywką. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. 20 minut przed końcem pieczenia, ściągamy pokrywkę i liście, żeby gołąbki się przyrumieniły.


Przepisy z tych kategorii

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Smażony ryż à la paella z chorizo i owocami morza

Smażony ryż à la paella z chor…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ryż po marokańsku z warzywami
2

Ryż po marokańsku z warzywami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa gołąbkowa
3

Zupa gołąbkowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto z szałwią i serem bleu d’Auvergne
1

Risotto z szałwią i serem bleu…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Schab pieczony w mleku
2

Schab pieczony w mleku

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Jajka po szkocku
2

Jajka po szkocku

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Polędwiczka wieprzowa nadziewana wiśniami
1

Polędwiczka wieprzowa nadziewa…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym

Biała kiełbasa pieczona w soku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Najlepsza zapiekanka ziemniaczana
2

Najlepsza zapiekanka ziemniacz…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym
2

Polędwiczka w sosie słodko-kwa…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu