PIECZONE BATATY

PIECZONE  BATATY

Bardzo zasmakowała nam zupa z tych nieco orientalnych ziemniaków więc tym razem postanowiłam pójść o krok dalej i przetestować je jako dodatek do obiadu. Mimo licznych obaw efekt końcowy był przyjemnie zaskakujący. Przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu po upieczeniu bataty smakowały jak pyszne frytki, w środku kremowe na zewnątrz chrupiące o smaku lekko słodkawym, podobnym do świeżutkiej młodej marchewki. Idealnie smakowały z solą i pieprzem w towarzystwie sosu cebulowego. Bardzo polecam nawet jako samodzielny obiad.

Zdjęcie - PIECZONE  BATATY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 10min plus pieczenie 40min

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie bataty
  • 3-4 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Bataty obieramy i kroimy w dość cienkie słupki (jak klasyczne frytki).

2. Brytfannę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wsypujemy do środka pokrojonego batata.

Zdjęcie - PIECZONE  BATATY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Następnie smarujemy bataty po wierzchu olejem i obsypujemy solą.

Zdjęcie - PIECZONE  BATATY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220st i pieczemy 40min.

5. Podajemy jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.

Smacznego!

Kategorie przepisów