PIECZONE BATATY
Bardzo zasmakowała nam zupa z tych nieco orientalnych ziemniaków więc tym razem postanowiłam pójść o krok dalej i przetestować je jako dodatek do obiadu. Mimo licznych obaw efekt końcowy był przyjemnie zaskakujący. Przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu po upieczeniu bataty smakowały jak pyszne frytki, w środku kremowe na zewnątrz chrupiące o smaku lekko słodkawym, podobnym do świeżutkiej młodej marchewki. Idealnie smakowały z solą i pieprzem w towarzystwie sosu cebulowego. Bardzo polecam nawet jako samodzielny obiad.
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 10min plus pieczenie 40min
Poziom trudności: 2/10
SKŁADNIKI:
- 2 średnie bataty
- 3-4 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Bataty obieramy i kroimy w dość cienkie słupki (jak klasyczne frytki).
2. Brytfannę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wsypujemy do środka pokrojonego batata.
3. Następnie smarujemy bataty po wierzchu olejem i obsypujemy solą.
4. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220st i pieczemy 40min.
5. Podajemy jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.
Smacznego!