Pieczona dynia z sosem tahini

Pieczona dynia z sosem  tahini
przepis:

150 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka tahini

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

1 łyżeczka soku z cytryny

2-3 plastry dyni piżmowej

rozmaryn

olej

Jogurt dokładnie wymieszać z tahini. Dodać do smaku sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku i sok z cytryny.

Dynię obrać, pokroić w plastry.

Następnie posypać solą, pieprzem, rozmarynem, skropić olejem i odstawić na pół godziny.

Patelnię rozgrzać, usmażyć na niej z obu stron dynię.

Jeśli dynia jest jeszcze twarda, lekko podlać ją wodą, przykryć i gotować aż woda odparuje.

Gotową dynię polać sosem tahini.

Zdjęcie - Pieczona dynia z sosem  tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów