Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

Zdjęcie - Pieczeń rzymska z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na pieczeń rzymską, która idealnie pasuje na stół wielkanocny. Używając oleju Kujawskiego 3 ziarna sprawisz, że pieczeń będzie wyjątkowa. Dzięki neutralnemu smakowi oleju,możesz mieć pewność, że idealnie podkreśli aromat pieczeni.

Przepis opracowany na foremkę o długości 22 cm.

Składniki pieczeń rzymską z jajkiem:

  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 700 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • natka pietruszki
  • koperek

Dodatkowo:

  • bułka tarta do wysypania formy
  • 1 łyżka musztardy

Zdjęcie - Pieczeń rzymska z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przygotowanie pieczeni rzymskiej z jajkiem:

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć z nadmiaru.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju Kujawskim 3 ziarna, aż się zeszkli.

Obraną marchewkę zetrzeć na tarce.

Świeżą natkę i koperek posiekać.

Do miski włożyć mielone mięso, odciśniętą bułkę, jajko, marchewkę, przyprawy, natkę oraz koperek, podsmażoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość wymieszać na jednolitą masę. Formę o długości 22 cm wysmarować olejem Kujawskim i wysypać bułką tartą.

Połowę masy mięsnej włożyć do formy, wyrównać. Ułożyć ugotowane i obrane jajka lekko wciskając je w masę. Na to wyłożyć drugą część mięsa formując górkę.

Pieczeń rzymską posmarować musztardą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C przez ok. 50-60 min.

Pieczeń rzymską z jajkiem można jeść na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie - Pieczeń rzymska z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 80 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów