Pieczeń rzymska z jajkiem
Przepis na pieczeń rzymską, która idealnie pasuje na stół wielkanocny. Używając oleju Kujawskiego 3 ziarna sprawisz, że pieczeń będzie wyjątkowa. Dzięki neutralnemu smakowi oleju,możesz mieć pewność, że idealnie podkreśli aromat pieczeni.
Przepis opracowany na foremkę o długości 22 cm.
Składniki pieczeń rzymską z jajkiem:
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- 700 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- natka pietruszki
- koperek
Dodatkowo:
- bułka tarta do wysypania formy
- 1 łyżka musztardy
Przygotowanie pieczeni rzymskiej z jajkiem:
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć z nadmiaru.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju Kujawskim 3 ziarna, aż się zeszkli.
Obraną marchewkę zetrzeć na tarce.
Świeżą natkę i koperek posiekać.
Do miski włożyć mielone mięso, odciśniętą bułkę, jajko, marchewkę, przyprawy, natkę oraz koperek, podsmażoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość wymieszać na jednolitą masę. Formę o długości 22 cm wysmarować olejem Kujawskim i wysypać bułką tartą.
Połowę masy mięsnej włożyć do formy, wyrównać. Ułożyć ugotowane i obrane jajka lekko wciskając je w masę. Na to wyłożyć drugą część mięsa formując górkę.
Pieczeń rzymską posmarować musztardą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C przez ok. 50-60 min.
Pieczeń rzymską z jajkiem można jeść na ciepło lub na zimno.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 80 min
Stopień trudności: prosty przepis