Pieczarki faszerowane z mozzarellą

Doskonała, prosta i smaczna przystawka do dania głównego lub przekąska na ciepło. Pieczarki faszerowane cebulką, pomidorami z mozzarella i aromatyczną bazylią. Łatwa do wykonania, a smakuje wcale nieźle, polecam !

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 duże pieczarki
  • 2 srednie pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 100 g mozzarelli
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Pieczarki umyć, osuszyć, odciąć ogonki i drobno posiekać,  posolić.
  2. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i smażyć same kapelusze po 2 minuty z obu stron, do odparowania wody i zarumienienia.
  3. Pomidory sparzyć we wrzątku przez 1 minutę i usunąć skórkę, następnie drobno pokroić.
  4. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie pozostałej ze smażenia pieczarek, dodać pomidory, ogonki pieczarek i drobno posiekaną bazylię, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć do zmiękczenia składników.
  5. Tak przygotowany farsz podzielić na 3 części i faszerować kapelusze pieczarek.
  6. Mazzarellę pokroić na trzy plastry i ułożyć na wierzch każdego grzyba.
  7. Piec w piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 20 minut.
  8. Przed podaniem posypać drobno pociętą bazylią.

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki faszerowane z mozzarellą

Pieczarki faszerowane z mozzar…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Muffinki z serem pleśniowym i  orzechami

Muffinki z serem pleśniowym i…

figmara figmara
figowe smaki

Czekoladowy sernik z truskawkami

Czekoladowy sernik z truskawka…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym

Zielone ciasto ze szpinaku z k…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

  Różowy, letni chłodnik

Różowy, letni chłodnik

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Pasztet pieczarkowo-porowy

Pasztet pieczarkowo-porowy

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pieczone pałki z kurczaka nadziewane serem ricotta, orzechami i pieczarkami

Pieczone pałki z kurczaka nadz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Duszona wątróbka drobiowa z pieczarkami, jabłkiem i imbirem

Duszona wątróbka drobiowa z pi…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Smażony schab przekładany pieczarkami i mozzarellą

Smażony schab przekładany piec…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Risotto z botwinką i boczniakami

Risotto z botwinką i boczniaka…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Żytni makaron z kurczakiem i grzybami

Żytni makaron z kurczakiem i g…

Tyna Tyna
In cooking we trust