Pieczarki faszerowane z mozzarellą

Doskonała, prosta i smaczna przystawka do dania głównego lub przekąska na ciepło. Pieczarki faszerowane cebulką, pomidorami z mozzarella i aromatyczną bazylią. Łatwa do wykonania, a smakuje wcale nieźle, polecam !

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 duże pieczarki
  • 2 srednie pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 100 g mozzarelli
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Pieczarki umyć, osuszyć, odciąć ogonki i drobno posiekać,  posolić.
  2. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i smażyć same kapelusze po 2 minuty z obu stron, do odparowania wody i zarumienienia.
  3. Pomidory sparzyć we wrzątku przez 1 minutę i usunąć skórkę, następnie drobno pokroić.
  4. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie pozostałej ze smażenia pieczarek, dodać pomidory, ogonki pieczarek i drobno posiekaną bazylię, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć do zmiękczenia składników.
  5. Tak przygotowany farsz podzielić na 3 części i faszerować kapelusze pieczarek.
  6. Mazzarellę pokroić na trzy plastry i ułożyć na wierzch każdego grzyba.
  7. Piec w piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 20 minut.
  8. Przed podaniem posypać drobno pociętą bazylią.

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki faszerowane z mozzarellą

Pieczarki faszerowane z mozzar…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Risotto z kurkami i zielonym groszkiem
1

Risotto z kurkami i zielonym g…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Pieczarki duszone z czosnkiem i parmezanem
2

Pieczarki duszone z czosnkiem…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Okrągła cukinia faszerowana ryżem z kurkami

Okrągła cukinia faszerowana ry…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gołąbki z ryżem, pieczarkami i papryką

Gołąbki z ryżem, pieczarkami i…

figmara figmara
figowe smaki

Domowe zapiekanki z pieczarkami - sprawdź przepis!

Domowe zapiekanki z pieczarkam…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Przepisy z tych kategorii

Quesadilla z rwaną wieprzowiną i serem cheddar

Quesadilla z rwaną wieprzowiną…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pieczone papryczki Padrón

Pieczone papryczki Padrón

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo (Spanakopita)
1

Rożki z botwinką, szpinakiem i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta z ciecierzycy i groszku

Pasta z ciecierzycy i groszku

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Pasta z czerwonej soczewicy z…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Caponata - bigos z bakłażana
1

Caponata - bigos z bakłażana

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit