Pieczarki faszerowane z mozzarellą

Doskonała, prosta i smaczna przystawka do dania głównego lub przekąska na ciepło. Pieczarki faszerowane cebulką, pomidorami z mozzarella i aromatyczną bazylią. Łatwa do wykonania, a smakuje wcale nieźle, polecam !

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 duże pieczarki
  • 2 srednie pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 100 g mozzarelli
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Pieczarki umyć, osuszyć, odciąć ogonki i drobno posiekać,  posolić.
  2. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i smażyć same kapelusze po 2 minuty z obu stron, do odparowania wody i zarumienienia.
  3. Pomidory sparzyć we wrzątku przez 1 minutę i usunąć skórkę, następnie drobno pokroić.
  4. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie pozostałej ze smażenia pieczarek, dodać pomidory, ogonki pieczarek i drobno posiekaną bazylię, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć do zmiękczenia składników.
  5. Tak przygotowany farsz podzielić na 3 części i faszerować kapelusze pieczarek.
  6. Mazzarellę pokroić na trzy plastry i ułożyć na wierzch każdego grzyba.
  7. Piec w piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 20 minut.
  8. Przed podaniem posypać drobno pociętą bazylią.

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki faszerowane z mozzarellą

Pieczarki faszerowane z mozzar…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Jak zrobić najlepszą pastę Ajvar? Pyszny i prosty przepis!

Jak zrobić najlepszą pastę Ajv…

Adam Pruski Adam Pruski
Kuchnia Adama

Bakłażany, kozi ser, zioła i oliwa. Żegnaj lato na rok…

Bakłażany, kozi ser, zioła i o…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Wrapy z kapusty - CoolWrap - kuchniabazylii.pl

Wrapy z kapusty - CoolWrap - k…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Chicken burger z aioli, czyli domowym majonezem czosnkowym

Chicken burger z aioli, czyli…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem
1

Flammkuchen – niemiecki placek…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Jesienny sernik z figami

Jesienny sernik z figami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Bakłażany, kozi ser, zioła i oliwa. Żegnaj lato na rok…

Bakłażany, kozi ser, zioła i o…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta z ciasta serowego
1

Tarta z ciasta serowego

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sernik dyniowy na spodzie oreo
1

Sernik dyniowy na spodzie oreo

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort migdałowy z malinami i mango

Tort migdałowy z malinami i ma…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z czerwonej kapusty z fetą i daktylami
1

Sałatka z czerwonej kapusty z…

Tyna Tyna
In cooking we trust