Pieczarki faszerowane z mozzarellą
Doskonała, prosta i smaczna przystawka do dania głównego lub przekąska na ciepło. Pieczarki faszerowane cebulką, pomidorami z mozzarella i aromatyczną bazylią. Łatwa do wykonania, a smakuje wcale nieźle, polecam !
Składniki:
- 3 duże pieczarki
- 2 srednie pomidory
- 1 duża cebula
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 100 g mozzarelli
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Pieczarki umyć, osuszyć, odciąć ogonki i drobno posiekać, posolić.
- Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i smażyć same kapelusze po 2 minuty z obu stron, do odparowania wody i zarumienienia.
- Pomidory sparzyć we wrzątku przez 1 minutę i usunąć skórkę, następnie drobno pokroić.
- Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie pozostałej ze smażenia pieczarek, dodać pomidory, ogonki pieczarek i drobno posiekaną bazylię, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć do zmiękczenia składników.
- Tak przygotowany farsz podzielić na 3 części i faszerować kapelusze pieczarek.
- Mazzarellę pokroić na trzy plastry i ułożyć na wierzch każdego grzyba.
- Piec w piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 20 minut.
- Przed podaniem posypać drobno pociętą bazylią.
Smacznego !
autor: Samantha