PIECZARKI

PIECZARKI

Zdjęcie - PIECZARKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam te ciasteczka na blogu Andzi-35 , od razu wiedziałam , że muszę je upiec. Może nie tyle dla samego smaku (nie przepadam za wypiekami piaskowymi) , ale ze względu na ich oryginalny wygląd. Robi się je dosyć szybko i pomimo , że surowe ciasto jest bardzo miękkie , to łatwo daje się formować i nie klei do rąk. Jedyny problem miałam ze znalezieniem odpowiedniej butelki , bo najlepsza była by taka z gwintem o małej średnicy. Na szczęście przyszła mi wtedy na pomoc... solniczka :-) I tak oto powstały słodkie pieczarki , rozsypujące się w ustach. Dokonałam jednak pewnej zmiany i połowę mąki ziemniaczanej zastąpiłam pszenną oraz dodałam kilka kropli aromatu śmietankowego. W rezultacie otrzymałam całkiem smaczne ciasteczka , tylko koniecznie trzeba mieć do nich coś do popicia ;-) Przepis podała Krystyna9 na forum CinCin.

Składniki:
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej (dałam 1 szkl. ziemniaczanej + 1 szkl. pszennej)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- kilka kropli aromatu śmietankowego (dodałam od siebie)

- kakao

Potrzebna będzie jeszcze pusta , sucha butelka (ja użyłam solniczki ;-)

Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i ew. aromatem , wbić jajko i dalej ucierać na pulchną , jednolitą masę. Obydwie mąki razem z sodą , dodać do masy , dobrze wymieszać. Nabierać łyżką ciasto , formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyścielonej pergaminem. Do małego pojemniczka wsypać kakao. Końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wciskać w kulki z ciasta. Gotowe "pieczarki" piec ok. 15 minut w temp. 180 st.C.

Zdjęcie - PIECZARKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów