PICANTE CONCHIGILIONI
Conchigilionni to bardzo wdzięczny materiał do popisu. Widziałam już je w wielu odsłonach i prawie w każdej równie reprezentatywne. I smaczne. Przyznam szczerze, że osobiście wolę lasagne czy cannelloni ale dla miłośników cięższych makaronów al. dente z pewnością będzie rewelacyjnym odkryciem. I co by nie mówić wspaniały sos pomidorowy zawsze jest wart polecenia, jak i dobrze doprawione odpowiednie mięso. W sam raz na lekką romantyczną kolację J
Ilość: dla 2 osób
Poziom trudności: 3/10
Czas przygotowania: 45 minut
SKŁADNIKI:
- 15 dag mięsa mielonego (u mnie mielona szynka wieprzowa na pół z piersią z indyka)
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu cyenne
- Ostra papryka
- Słodka papryka
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- Sos pomidorowy z tego przepisu
- Kilkanaście muszli conchigilioni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i mięso mielone.
2. Smażymy na wolnym ogniu około 15minut, w międzyczasie doprawiając do smaku, na końcu dodając przecier pomidorowy.
3. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy al. dente.
4. Blanszujemy makaron zimną wodą. I napełniamy muszle mięsem.
5. Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno sos pomidorowy i układamy na nim conchigilioni.
6. Na koniec posypujemy je serem i wstawiamy do piekarnika na 20minut do 220st.
Smacznego!