Piaskowiec z Truskawkami
Przyznam , że nie przepadam za babkami piaskowymi , bo są dla
mnie po prostu za suche. Jednak ten piaskowiec jest inny - dzięki truskawkom , nabiera zupełnie innego wyrazu , a w połączeniu z budyniem śmietankowym jest tak wspaniale aromatyczny , że nie sposób mu się oprzeć ;-)
Składniki:
- 25 dag masła
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 40 dag truskawek
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku (ogrzanym do temp. pokojowej), za każdym razem dobrze ucierając. Wsypać proszek do pieczenia , budyń , mąkę i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części - jedną wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki (u mnie o wymiarach 12 x 22 cm , ale lepsza jest nieco większa) , na wierzchu rozłożyć pokrojone truskawki (jeśli są małe , to mogą być w całości) i wyłożyć resztę ciasta. Piec ok. 40 minut w temp. 160 - 180 st.C. (zależnie od wielkości blaszki i ilości owoców czas pieczenia może się znacznie różnić - ja piekłam ponad godzinę).