Piaskowa babka cytrynowa

Piaskowa babka cytrynowa

Jeśli w rozpoczynający się dziś weekend najdzie Was ochota na ciasto a nie będziecie mieli ochoty "stać długo przy garach" to polecam szybką, piaskową babkę o cytrynowym aromacie. Idealna do kawy, herbaty albo ciepłego kakao :D

Zdjęcie - Piaskowa babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować powoli dolewać olej. Odłożyć mikser. Dodać sok, skórkę z cytryny, obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę (do suchego patyczka). Po ostudzeniu można polać lukrem, czekoladą lub podać bez niczego.


Zdjęcie - Piaskowa babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów