Petit Pains Au Lait

Petit Pains Au Lait


I znowu wypieki francuskie. Tym razem lekkie i mięciutkie "rogate" bułeczki z chrupiącą skórką.

P.S. Już niedługo przestanę Was tak "męczyć" pieczywem ;-)


Składniki (na 12 bułeczek):
- 450 g mąki chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka drobnego cukru
- 50 g masła
- 15 g świeżych drożdży (dałam 7 g suszonych)
- 280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania

Mąkę z solą przesiać do dużej miski , dodać cukier , miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka , dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski , formując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 - 10 minut , aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko naoliwionej miski , przykryć naoliwioną folią i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na na 1 godzinę lub , aż podwoi swoją objętość.
Ciasto wyłożyć ponownie na stolnicę i delikatnie ugnieść. Podzielić na 12 części , uformować z nich kulki i poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż , przykryć naoliwioną folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st.C. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i piec 20 - 25 minut na złoty kolor.

Kategorie przepisów