Pesto z brokuł
Tradycyjne włoskie pesto przyrządza się z bazyli.Przepis na makaron z sosem pesto.
Proponuję pesto z innego zielonego warzywa - brokuł. Jest zdrowe, zielone i naprawdę smaczne.
Składniki:
- różyczki brokuł
- oliwa z oliwek
- garść pestek dyni
- parmezan
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Brokuły umyłam i pokroiłam na mniejsze części.
Podgotowałam je w osolonej wodzie przez około 5 minut.Powinny być tylko lekko ugotowane.
Gdy ostygły, wlałam do brokuł oliwę z oliwek i przez chwilę miksowałam.
Uprażyłam pestki dyni, dodając odrobinę oliwy.Zamiast pestek dyni możecie użyć orzechy bądź pestki słonecznika.
Wsypałam je do brokuł
i zmiksowałam.
Podsmażyłam przez chwilkę starte ząbki czosnku.
Dodałam do czosnku zmiksowane brokuły.Podsmażyłam wszystko i przyprawiłam.Możecie dolać oliwy z oliwek,gdy pesto będzie za gęste.
Ugotowałam makaron i wymieszałam go z sosem.
Posypałam startym parmezanem i uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!