Pepparkakor o smaku cappuccio
Świetne cieniutkie pierniczki z tej strony zmodyfikowane przeze mnie z podpowiedzią Dorotki w opisie i naprawdę wyszły super choć są trochę twardawe ale jak dla mnie są ok i szybko zniknęły czyli smakowały :0) Smakują naprawdę jak Szwedzkie herbatniczki pycha ...
300 g melasy z trzciny cukrowej sypkiej
230 g masła lub margaryny
200 g cukru
800 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
2 łyżeczki przypraw korzennych
6 łyżek cappuccino o smaku karmelowym
W małym garnuszku podgrzać melasę, masło i cukier- mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na do przestygnięcia.
Do dużej miski przesiać mąkę,dodać proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Zagnieść ciasto dodając jajka i przestgniętą melasę można użyć miksera choć ja wolę ręcznie. Kulę z ciasta przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godzinkę do mocnego schłodzenia. Odkrawać małe kawałki ciasta, rozwałkować jak naj cajcieniej na papier. Następnie foremkami wyciąć dowolne kształty.ze do pieczenia lub na opruszonej blaszce do pieczenia i wykrawać dowolne kształty.
Piec w temperaturze 180ºC przez 8 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.