Pepparkakor o smaku cappuccio

Pepparkakor o smaku cappuccio

Świetne cieniutkie pierniczki z tej strony zmodyfikowane przeze mnie z podpowiedzią Dorotki w opisie i naprawdę wyszły super choć są trochę twardawe ale jak dla mnie są ok i szybko zniknęły czyli smakowały :0) Smakują  naprawdę jak Szwedzkie herbatniczki pycha ...

Zdjęcie - PEPPARKAKOR O SMAKU CAPPUCCINO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

300 g melasy z trzciny cukrowej sypkiej

230 g masła lub margaryny

200 g cukru

800 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 jajka

2 łyżeczki przypraw korzennych

6 łyżek cappuccino o smaku karmelowym

W małym garnuszku podgrzać melasę, masło i cukier- mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na do przestygnięcia.

Do dużej miski przesiać mąkę,dodać proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Zagnieść ciasto dodając jajka i przestgniętą melasę można użyć miksera choć ja wolę ręcznie. Kulę z ciasta  przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godzinkę do mocnego schłodzenia. Odkrawać  małe kawałki ciasta, rozwałkować jak naj cajcieniej  na papier. Następnie foremkami wyciąć dowolne kształty.ze do pieczenia lub na opruszonej blaszce do pieczenia i wykrawać dowolne kształty.

Piec w temperaturze 180ºC przez 8 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.


Zdjęcie - PEPPARKAKOR O SMAKU CAPPUCCINO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów