Penne z sosem grzybowo-pomidorowym

Penne z sosem  grzybowo-pomidorowym

Pomysł na to danie znowu podsunęła mi siostra - dzięki :) Sos jest dość ostry, ale myślę, że można przygotować go też w wersji łagodnej bez chilli.

Składniki na 2 porcje:

makaron penne w odpowiedniej ilości

100 g suszonych grzybów leśnych

puszka pomidorów krojonych

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 małe papryczki chilli

1 ząbek czosnku

2-3 łyżki posiekanej bazylii

oliwa, łyżka masła

200 ml bulionu

100 ml czerwonego wina

sól, pieprz

łyżeczka cukru

łyżeczka mąki 

Grzyby namocz na około 30 minut, następnie odlej wodę i posiekaj grzyby w paseczki. W rondlu rozgrzej oliwę z łyżką masła, wrzuć grzyby i duś je przez około 5 minut. Ostrożnie dosyp mąkę, wymieszaj, wlej bulion oraz wino i duś całość przez około 20 minut. Następnie dodaj pomidory, koncentrat, cukier i bazylię, nakryj garnek, i gotuj przez 30 minut. W międzyczasie drobno posiekaj chilli i czosnek. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i delikatnie podsmaż czosnek i chilli. Dodaj sos, wymieszaj, i znowu duś przez ok. 20-30 minut (do czasu, aż grzyby będą miękkie). Dopraw potrawę solą i pieprzem, podawaj z ugotowanym makaronem penne.

Zdjęcie - Penne z sosem  grzybowo-pomidorowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów