Penne z sosem grzybowo-pomidorowym
Pomysł na to danie znowu podsunęła mi siostra - dzięki :) Sos jest dość ostry, ale myślę, że można przygotować go też w wersji łagodnej bez chilli.
Składniki na 2 porcje:
makaron penne w odpowiedniej ilości
100 g suszonych grzybów leśnych
puszka pomidorów krojonych
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 małe papryczki chilli
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki posiekanej bazylii
oliwa, łyżka masła
200 ml bulionu
100 ml czerwonego wina
sól, pieprz
łyżeczka cukru
łyżeczka mąki
Grzyby namocz na około 30 minut, następnie odlej wodę i posiekaj grzyby w paseczki. W rondlu rozgrzej oliwę z łyżką masła, wrzuć grzyby i duś je przez około 5 minut. Ostrożnie dosyp mąkę, wymieszaj, wlej bulion oraz wino i duś całość przez około 20 minut. Następnie dodaj pomidory, koncentrat, cukier i bazylię, nakryj garnek, i gotuj przez 30 minut. W międzyczasie drobno posiekaj chilli i czosnek. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i delikatnie podsmaż czosnek i chilli. Dodaj sos, wymieszaj, i znowu duś przez ok. 20-30 minut (do czasu, aż grzyby będą miękkie). Dopraw potrawę solą i pieprzem, podawaj z ugotowanym makaronem penne.