Penne z pomidorkami cherry, serami i kolendrą
Kilka dni temu, wreszcie zdecydowałam się skorzystać z książki autorstwa Gino D'Acampo ('Włoskie dania makaronowe'), którą kupiłam stosunkowo dawno. Przepis wybrałam dosyć sprawnie, spisałam listę brakujących rzeczy i wyszłam na zakupy.
Jak się jednak okazało, w osiedlowych sklepach nie dostałam wszystkich potrzebnych składników. Skazana na improwizację przygotowałam zmienioną wersję włoskiego makaronu.
Składniki (1 porcja): 100g penne rigate (żłobkowanego), 75g pomidorków cherry, 40g sera feta, 25g sera blue (z niebieską pleśnią), kilka liści kolendry, odrobina oliwy z oliwek, ząbek czosnku, pieprz, sól
W osolonej, wrzącej wodzie gotujemy makaron al dente. W między czasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy wyciśnięty czosnek. Do czosnku dodajemy pokrojone pomidorki cherry i smażymy około minuty. Odstawiamy na bok przyprawiamy solą i pieprzem. Sery kroimy w kosteczkę, kolendrę siekamy.
Odcedzamy makaron, następnie z powrotem przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone pomidorki, pokrojone sery oraz kolendrę i mieszamy. Po połączeniu składników wykładamy na talerz.