Penne z pomidorami i tuńczykiem
To bardzo proste i szybkie danie. Idealne dla jednej osoby.
1 pomidor obrany ze skóry, pozbawiony nasion i posiekany
puszka tuńczyka ale takiego lepszego - nie miazgi tylko całe kawałki
3-4 ząbki czosnku
oliwa
sól i oregano
oliwki - ja lubię czarne
makaron penne - porcja dla jednej osoby
Najpierw nastawiłam wodę na makaron. Zanim się zagotuje podsmażam na oliwie czosnek i uważam, by się nie spalił. Do wrzątku wrzucam makaron i gotuje wg instrukcji na opakowaniu. Do czosnku dodaje pomidorów i podsmażam ale nie za długo, maja zostać widoczne kawałki. Dodaję oregano. Pod sam koniec dodaję tuńczyka - trochę rozdrobnionego i podgrzewam ostrożnie by się nie rozpadł, bo nie chcę sosu-paciaji.
Na ugotowany makaron wykładam sos a na wierzch układam kilka oliwek i gotowe danie.