Penne z orzechami
I zaczęła się tak wyczekiwana pora na orzechy :) Niestety, pomysłów mam o wiele więcej niż czasu na ich wcielenie w życie, więc na pewno nie dam rady urzeczywistnić wszystkich orzechowych receptur, które chodzą mi po głowie. Ale na razie nie martwmy się o to.
Zaczynam dość nietypowo. Nietypowo jak dla mnie, gdyż połączenie orzechów z cebulą i czosnkiem i dodanie ich do makaronu na początku wydawało mi się dziwną koncepcją. Ale co tam, raz się żyje - powiedziałam sobie 2 miesiące temu, gdy znalazłam przepis na ugotuj.to. Recepturę nieco zmodyfikowałam, spaghetti wymieniłam na razowe penne i zmniejszyłam ilość czosnku :) Danie bardzo mi smakowało i dziś powtórzyłam je po raz drugi - jak widać, opłaca się czasem ryzykować :) Dodatkową zaletą jest fakt, że potrawa jest banalnie prosta i szybka w wykonaniu.
(I sorry za niedobrą jakość zdjęcia, ale robiłam go byle jak, mając rodzinkę sapiącą z głodu za plecami. A potem nieudolnie próbowałam poprawić jego ostrość ;) cóż, trochę się jeszcze muszę nauczyć...)
PENNE Z ORZECHAMI
(na 4 osoby)
400 g makaronu pełnoziarnistego penne,
120 g posiekanych orzechów włoskich,
1 duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
200 ml śmietanki 18% do sosów,
sól, pieprz,
2-3 łyżki oliwy
Makaron ugotować al dente. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę pokrojoną w piórka, podsmażyć, wsypać orzechy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, podlać odrobiną wody i dusić przez chwilkę, mieszając, żeby orzechy nie przywarły. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietankę, wymieszać i podgrzać. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać jeszcze trochę śmietanki lub wody. Dorzucić ugotowany, odcedzony makaron (nie przelewać zimną wodą!), wymieszać i od razu podawać. Można posypać natką pietruszki do smaku.
Danie zgłaszam do akcji kulinarnej organizowanej przez Polkę oraz do akcji wegetariańskiej :)
Zaczynam dość nietypowo. Nietypowo jak dla mnie, gdyż połączenie orzechów z cebulą i czosnkiem i dodanie ich do makaronu na początku wydawało mi się dziwną koncepcją. Ale co tam, raz się żyje - powiedziałam sobie 2 miesiące temu, gdy znalazłam przepis na ugotuj.to. Recepturę nieco zmodyfikowałam, spaghetti wymieniłam na razowe penne i zmniejszyłam ilość czosnku :) Danie bardzo mi smakowało i dziś powtórzyłam je po raz drugi - jak widać, opłaca się czasem ryzykować :) Dodatkową zaletą jest fakt, że potrawa jest banalnie prosta i szybka w wykonaniu.
(I sorry za niedobrą jakość zdjęcia, ale robiłam go byle jak, mając rodzinkę sapiącą z głodu za plecami. A potem nieudolnie próbowałam poprawić jego ostrość ;) cóż, trochę się jeszcze muszę nauczyć...)
PENNE Z ORZECHAMI
(na 4 osoby)
400 g makaronu pełnoziarnistego penne,
120 g posiekanych orzechów włoskich,
1 duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
200 ml śmietanki 18% do sosów,
sól, pieprz,
2-3 łyżki oliwy
Makaron ugotować al dente. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę pokrojoną w piórka, podsmażyć, wsypać orzechy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, podlać odrobiną wody i dusić przez chwilkę, mieszając, żeby orzechy nie przywarły. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietankę, wymieszać i podgrzać. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać jeszcze trochę śmietanki lub wody. Dorzucić ugotowany, odcedzony makaron (nie przelewać zimną wodą!), wymieszać i od razu podawać. Można posypać natką pietruszki do smaku.
Danie zgłaszam do akcji kulinarnej organizowanej przez Polkę oraz do akcji wegetariańskiej :)