Penne z cukinią i pomidorami
Szybka pasta, której zadaniem jest przypomnieć o lecie w mroźny zimowy dzień.
Składniki:
makaron penne
3 małe cukinie
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
kilka pomidorków koktajlowych
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki kaparów
sól, pieprz, oregano
ewentualnie tarty parmezan
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź. Ze słoiczka z pomidorami odlej 3 łyżki oliwy, wlej je na patelnię, podgrzej i dorzuć pokrojone na plasterki ząbki czosnku. Kiedy czosnek zazłoci się, zdejmij go z patelni i wrzuć cukinię pokrojoną w cienkie plastry. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia przysmaży się na złoto. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, podgrzej, dorzuć kapary, ugotowany makaron i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i oregano, podawaj od razu. Można też posypać danie parmezanem.