Penne z chorizo
Zaufany człowiek dostarczył chorizo, oryginalne hiszpańskie, Maggie dostarczyła inspiracji. Zrodziła się z tego potrawa prosta i niezwykle smaczna. Coś co każdy szanujący się konsument zje oblizując w błogim zamyśleniu brwi. Coś co każdego przekona do wyższości ich kiełbasy nad naszą kiełbasą.
Cebulę posiekać i podsmażyć lekko na oliwie, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i smażyć jeszcze 5 minut. Dodać wino i koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i chili. Gotować na małym ogniu około 20 minut.
W międzyczasie ugotować makaron al dente i wrzucić do sosu. Wymieszać, przełożyć na talerz, posypać serem i posiekaną bazylią.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
- 1 pęto chorizo
- 1 cebula
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250g makaronu penne
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- parmezan lub inny ser twardy
- kilka listków bazylii posiekanych
- sól, pieprz
- chili w płatkach (można pominąć jeśli chorizo jest mocno pikantne)
Cebulę posiekać i podsmażyć lekko na oliwie, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i smażyć jeszcze 5 minut. Dodać wino i koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i chili. Gotować na małym ogniu około 20 minut.
W międzyczasie ugotować makaron al dente i wrzucić do sosu. Wymieszać, przełożyć na talerz, posypać serem i posiekaną bazylią.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));