Penne z brukselką i boczkiem
Cześć,
Dziś spontaniczny obiad. Pomysł zaczął się od pięknej brukselki w lokalnym warzywniaku i smaku na „coś mięsnego i z makaronem”. Zapraszamy Was na penne z brukselką i boczkiem.
Składniki (na 2 porcje):
- Makaron penne dla dwóch osób
- Około 10 brukselek
- 20-30 dag boczku
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki mleka (opcjonalnie)
- 7 dużych suszonych pomidorów w zalewie
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- Kilka szczypt czerwonego pieprzu
Making-of:
- Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie. Na pięć minut przed końcem, wrzucamy do wody umyte i przekrojone na pół brukselki. Dodajemy odrobinę mleka (1-2 łyżki).
- W międzyczasie na patelni podsmażamy na odrobinie masła lub oleju pokrojony w kostkę boczek.
- Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go a brukselki wrzucamy na patelnię z boczkiem i podpiekamy około 2 minuty. Makaron pozostawiamy w garnku.
- Do makaronu dodajemy śmietankę, przyprawy oraz drobno pokrojone pomidory suszone. Mieszamy, a następnie przekładamy do talerzy. Na wierzch dajemy podsmażoną brukselkę z boczkiem.
Smacznego!
Gosia i Przemek