Penne z brukselką i boczkiem

Penne z brukselką i boczkiem

Cześć,

Dziś spontaniczny obiad. Pomysł zaczął się od pięknej brukselki w lokalnym warzywniaku i smaku na „coś mięsnego i z makaronem”. Zapraszamy Was na penne z brukselką i boczkiem.

Zdjęcie - Penne z brukselką i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 2 porcje):

  • Makaron penne dla dwóch osób
  • Około 10 brukselek
  • 20-30 dag boczku
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki mleka (opcjonalnie)
  • 7 dużych suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • Kilka szczypt czerwonego pieprzu

Zdjęcie - Penne z brukselką i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Penne z brukselką i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie. Na pięć minut przed końcem, wrzucamy do wody umyte i przekrojone na pół brukselki. Dodajemy odrobinę mleka (1-2 łyżki).
  • W międzyczasie na patelni podsmażamy na odrobinie masła lub oleju pokrojony w kostkę boczek.
  • Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go a brukselki wrzucamy na patelnię z boczkiem i podpiekamy około 2 minuty. Makaron pozostawiamy w garnku.
  • Do makaronu dodajemy śmietankę, przyprawy oraz drobno pokrojone pomidory suszone. Mieszamy, a następnie przekładamy do talerzy. Na wierzch dajemy podsmażoną brukselkę z boczkiem.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Kategorie przepisów