Penne z brokułem i serem pleśniowym

Penne z brokułem i serem pleśniowym

Zwykle kiedy mam ogromny apetyt na coś pysznego ale jeszcze większy brak czasu na gotowanie ratuje się tym daniem.  Wszystkie główne składniki rodem z Włoch komponują się niezwykle dobrze. Tworzą smaczne i sycące danie, które potrafi zauroczyć nawet tych „co podobno” nie lubią brokuła.

 Zdjęcie - Penne z brokułem i serem pleśniowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

  • 500 g makaronu penne,
  • 1 spory brokuł,
  • 100 g sera pleśniowego (np. Lazur),
  • 100 ml śmietany (18%),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony),
  • parmezan,
  • 3-4 pomidorki koktajlowe do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie nie dłużej jak 10 min., w czasie kiedy brokuł się gotuje przygotowujemy resztę:
  2. kruszymy ser pleśniowy, czosnek przeciskamy przez praskę,
  3. nastawiamy makaron, gotujemy go al dente (8 min.),
  4. ugotowany brokuł wyjmujemy z wody, zostawiamy  kilka/kilkanaście różyczek w całości a resztę miksujemy z  ¼  szklanki wody, w której był gotowany nasz brokuł,
  5. na patelnię wlewamy oliwę i do zimnej oliwy dodajemy czosnek,
  6. kiedy oliwa nabierze temperatury dodajemy zmiksowany brokuł, pokruszony ser pleśniowy, mieszamy podgrzewając aż ser zacznie się rozpuszczać, wlewamy śmietanę, sól (ewentualnie) oraz pieprz  i jeszcze 2 min. podgrzewamy (sos musi mieć kremową konsystencję),
  7. makaron odcedzamy i dodajemy do sosu delikatnie mieszając, na koniec dodajemy całe różyczki brokuła,
  8. wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i  dekorujemy ćwiartkami pomidorków.

Zdjęcie - Penne z brokułem i serem pleśniowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Penne z brokułem i serem pleśniowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów