Penne z brokułem i serem pleśniowym
Zwykle kiedy mam ogromny apetyt na coś pysznego ale jeszcze większy brak czasu na gotowanie ratuje się tym daniem. Wszystkie główne składniki rodem z Włoch komponują się niezwykle dobrze. Tworzą smaczne i sycące danie, które potrafi zauroczyć nawet tych „co podobno” nie lubią brokuła.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 500 g makaronu penne,
- 1 spory brokuł,
- 100 g sera pleśniowego (np. Lazur),
- 100 ml śmietany (18%),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz (najlepiej świeżo mielony),
- parmezan,
- 3-4 pomidorki koktajlowe do dekoracji
Sposób wykonania:
- brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie nie dłużej jak 10 min., w czasie kiedy brokuł się gotuje przygotowujemy resztę:
- kruszymy ser pleśniowy, czosnek przeciskamy przez praskę,
- nastawiamy makaron, gotujemy go al dente (8 min.),
- ugotowany brokuł wyjmujemy z wody, zostawiamy kilka/kilkanaście różyczek w całości a resztę miksujemy z ¼ szklanki wody, w której był gotowany nasz brokuł,
- na patelnię wlewamy oliwę i do zimnej oliwy dodajemy czosnek,
- kiedy oliwa nabierze temperatury dodajemy zmiksowany brokuł, pokruszony ser pleśniowy, mieszamy podgrzewając aż ser zacznie się rozpuszczać, wlewamy śmietanę, sól (ewentualnie) oraz pieprz i jeszcze 2 min. podgrzewamy (sos musi mieć kremową konsystencję),
- makaron odcedzamy i dodajemy do sosu delikatnie mieszając, na koniec dodajemy całe różyczki brokuła,
- wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i dekorujemy ćwiartkami pomidorków.