Penne all'arrabbiata
Penne all'arrabbiata
Dzisiaj dzień pikantnych potraw, więc będzie na ostro. I do tego szybko. Inaczej mówiąc szybko i wściekle, bo 'arrabbiato' po włosku oznacza właśnie 'wściekły'. Skąd nazwa? Od dodatku czosnku i ostrej papryczki, które nadają całości odpowiednio ostrego charakteru. Polecam!
Składniki 2 osób: 160-180 g makaronu penne
2 ząbki czosnku
1 mała suszona papryczka peperoncini
1 łyżka oliwy
1 puszka (400 g) pomidorów
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i pokruszoną papryczkę (razem z pestkami będzie bardziej arrabiato (; ). Podsmażyć przez ok 1 minutę. Dodać pomidory, oprószyć solą. Dusić na niewielkiej mocy przez ok. 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Gdy będzie gotowy, doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Posypać natką pietruszki i od razu podawać.
Smacznego!
Składniki 2 osób: 160-180 g makaronu penne
2 ząbki czosnku
1 mała suszona papryczka peperoncini
1 łyżka oliwy
1 puszka (400 g) pomidorów
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i pokruszoną papryczkę (razem z pestkami będzie bardziej arrabiato (; ). Podsmażyć przez ok 1 minutę. Dodać pomidory, oprószyć solą. Dusić na niewielkiej mocy przez ok. 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Gdy będzie gotowy, doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Posypać natką pietruszki i od razu podawać.
Smacznego!