Penne all'Arrabbiata

Penne all'Arrabbiata

Zdjęcie - Penne all'Arrabbiata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Jeden z najprostszych włoskich makaronów. Zgodnie z nazwą musi to być piekielnie ostre danie, zamiast suszonego chili można użyć posiekanych świeżych papryczek które dodajemy razem z cebulą. Tym którym brakuje mięsnej wkładki mogą dodać również skwarki z boczku lub podsmażoną kiełbasę. Do sosu nie jest potrzebny żadny ser, chociaż spotyka sie wersje z dodanym pecorino lub parmezanem.

  • 300g makaronu penne
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • suszone chili w płatkach
  • 1 natka pietruszki
  • sól, pieprz


Suszone pomidory kroimy w paski, cebulę drobno siekamy i oba składniki wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju z zalewy. Podsmażamy i dodajemy czosnek oraz pokrojone pomidory pelati. Smażymy jakiś czas aż płyn się zredukuje i miksujemy blenderem na puszysty sos. Doprawiamy chili, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy z makaranonem ugotowanym al dente.


Zdjęcie - Penne all'Arrabbiata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów