Penne all'Arrabbiata
            
 
Jeden z najprostszych włoskich makaronów. Zgodnie z nazwą musi to być piekielnie ostre danie, zamiast suszonego chili można użyć posiekanych świeżych papryczek które dodajemy razem z cebulą. Tym którym brakuje mięsnej wkładki mogą dodać również skwarki z boczku lub podsmażoną kiełbasę. Do sosu nie jest potrzebny żadny ser, chociaż spotyka sie wersje z dodanym pecorino lub parmezanem. 
 
- 300g makaronu penne
 - 1 puszka pomidorów pelati
 - kilka suszonych pomidorów w oleju
 - 1 cebula
 - 1-2 ząbki czosnku
 - suszone chili w płatkach
 - 1 natka pietruszki
 - sól, pieprz
 
 Suszone pomidory kroimy w paski, cebulę drobno siekamy i oba składniki wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju z zalewy. Podsmażamy i dodajemy czosnek oraz pokrojone pomidory pelati. Smażymy jakiś czas aż płyn się zredukuje i miksujemy blenderem na puszysty sos. Doprawiamy chili, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy z makaranonem ugotowanym al dente.