Penne alla Norma

Penne alla Norma
Zdjęcie - Penne alla Norma - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tydzień włoski zamykamy makaronem z bakłażanem, nazwa dania pochodzi od nazwy opery skomponowanej przez Vincenzo Belliniego i prawdopodobnie jest to najlepsza muzyka do tego posiłku. W mojej wersji, w związku z trudnościami zaopatrzeniowymi, zamiast oryginalnie stosowanej ricotty wystąpił parmezan. Następny tydzień będzie francuski a zaczniemy z wysokiego C - relacją z degustacji win południowej Francji, która to impreza jest organizowana przez miesięcznik Czas Wina wraz z Dworem Sieraków.

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 300g makaronu penne
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • garść świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka otartego oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ser ricotta

Cebulę siekamy i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy z oliwek z wyciśniętym ząbkiem czosnku, dodajemy pokrojone w małą kostkę bakłażany. Dodajemy otarte oregano i smażymy około 10 minut. Dodajmy pomidory oraz pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy ok 20-30 minut aż skórka bakłażana będzie miękka. Na małym ogniu, bez przykrycia redukujemy sos kolejne 10 minut. Dodajemy posiekaną bazylię i przyprawiamy solą i pieprzem.

W międzyczasie gotujemy makaron, przekładamy do sosu i mieszamy. Podajmy z łyżką ricotty.




(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Kategorie przepisów