Pełnoziarniste muffiny z jagodami
Pamiętasz tą letnią odsłonę muffinek?Tym razem ich zimowa wersja.Zamiast świeżych owoców użyłam mrożonych. Trochę lata w marcu nie zaszkodzi!
Pełnoziarniste muffiny z jagodami/ przepis własny, składniki na 12 muffinek/
- 260 g mąki pszennej
- 40 g otrębów pszennych
- 150 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 150 ml maślanki
- 30 ml mleka
- 100 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mrożonych jagód (można zastąpić je borówką amerykańską, jeżynami lub malinami)
dodatkowo:-
1 łyżka cukru pudru
Olej roztapiamy w rondelku.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C., przygotowujemy 12 - muffinową foremkę. Jajko, maślankę, mleko, stopione masło umieszczamy w misce i dobrze mieszamy..Do innej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy otręby, brązowy cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia, dodajemy. Mieszamy i tworzymy zagłębienie w centrum.Wlewamy jajeczną mieszankę do mieszanki mącznej, dodajemy mrożone owoce i delikatnie, krótko mieszamy.Masę umieszczamy w foremkach, pieczemy ok.20 minut.Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________