Pełnoziarniste muffiny z jagodami

Pełnoziarniste muffiny z jagodami


Zdjęcie - Pełnoziarniste muffiny z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pamiętasz letnią odsłonę muffinek?Tym razem ich zimowa wersja.Zamiast świeżych owoców użyłam mrożonych. Trochę lata w marcu nie zaszkodzi!

Pełnoziarniste muffiny z jagodami/ przepis własny, składniki na 12 muffinek/

- 260 g mąki pszennej

- 40 g otrębów pszennych

- 150 g brązowego cukru

- 2 jajka

- 150 ml maślanki

- 30 ml mleka

- 100 g oleju kokosowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody

- szczypta soli

- 3/4 szklanki mrożonych jagód (można zastąpić je borówką amerykańską, jeżynami lub malinami)

dodatkowo:-

1 łyżka cukru pudru

Olej roztapiamy w rondelku.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C., przygotowujemy 12 - muffinową foremkę. Jajko, maślankę, mleko, stopione masło umieszczamy w misce i dobrze mieszamy..Do innej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy otręby, brązowy cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia, dodajemy. Mieszamy i tworzymy zagłębienie w centrum.Wlewamy jajeczną mieszankę do mieszanki mącznej, dodajemy mrożone owoce i delikatnie, krótko mieszamy.Masę umieszczamy w foremkach, pieczemy ok.20 minut.Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Pełnoziarniste muffiny z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów