Pełnoziarniste muffiny z jabłkami

Pełnoziarniste muffiny z jabłkami

Zdjęcie - Pełnoziarniste muffiny z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na naszym ogródku wysyp papierówek. Od kilku dni lądują one w słoiczkach- w postaci musu, na patelni- w postaci wytrawnych placków o, takich klik i w piekarniku- zapakowane do muffinek. Oczywiście wykorzystuję je również do szarlotki, ale to już temat na inny wpis. 
Zdjęcie - Pełnoziarniste muffiny z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/ przepis własny, składniki na 12 babeczek/
- 260 g mąki pszennej

- 40 g otrębów pszennych

- 150 g brązowego cukru

- 2 jajka

- 150 ml maślanki

- 30 ml mleka

- 100 g masła (stopionego)

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody

- szczypta soli

- 4 małe jabłka np. papierówki

dodatkowo: - 1 łyżka cukru pudru

Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jabłka myjemy, obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubszą kostkę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C., przygotowujemy 12 - muffinową foremkę. Jajko, maślankę, mleko, stopione masło umieszczamy w misce i dobrze mieszamy. .Do innej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy otręby, cukier brązowy, cynamon, sól, sodę i proszek do pieczenia, dodajemy. Mieszamy i tworzymy zagłębienie w centrum. Wlewamy jajeczną mieszankę do mieszanki mącznej, dodajemy pokrojone jabłka i delikatnie, krótko mieszamy. Masę umieszczamy w foremkach, pieczemy ok.20 minut. Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Pełnoziarniste muffiny z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów