Pełnoziarniste muffiny z jabłkami
Na naszym ogródku wysyp papierówek. Od kilku dni lądują one w słoiczkach- w postaci musu, na patelni- w postaci wytrawnych placków o, takich klik i w piekarniku- zapakowane do muffinek. Oczywiście wykorzystuję je również do szarlotki, ale to już temat na inny wpis.
/ przepis własny, składniki na 12 babeczek/
- 260 g mąki pszennej
- 40 g otrębów pszennych
- 150 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 150 ml maślanki
- 30 ml mleka
- 100 g masła (stopionego)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 4 małe jabłka np. papierówki
dodatkowo: - 1 łyżka cukru pudru
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jabłka myjemy, obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubszą kostkę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C., przygotowujemy 12 - muffinową foremkę. Jajko, maślankę, mleko, stopione masło umieszczamy w misce i dobrze mieszamy. .Do innej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy otręby, cukier brązowy, cynamon, sól, sodę i proszek do pieczenia, dodajemy. Mieszamy i tworzymy zagłębienie w centrum. Wlewamy jajeczną mieszankę do mieszanki mącznej, dodajemy pokrojone jabłka i delikatnie, krótko mieszamy. Masę umieszczamy w foremkach, pieczemy ok.20 minut. Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem.