Pełnoziarniste muffinki pomarańczowe
Niedzielne poranki należą do najbardziej leniwych w całym tygodniu. Cały tydzień czekam na tę poranną ciszę i brak pośpiechu. Wstaję, na palcach idę do kuchni, robię kawę i czytam książkę.
Bezcenne kilka kwadransów. Jedna muffinka do kawy doskonale tu pasuje:)
Te muffinki są w 100 procentach z mąki pełnoziarnistej. Długo pozostają świeże. Wystarczy zawinąć je w lnianą ściereczkę – jak chleb. Sycą na długo i nie są za słodkie. Bardzo dobrze też smakują przykryte czapą śmietankowego twarożku. W sam raz na śniadanie:)
Pełnoziarniste pomarańczowe muffinki
10 szt.
zmodyfikowany przepis z książki Sary Bounds „Wholefood Baking”
składniki suche:
75 g ciemnego cukru trzcinowego
175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
składniki mokre:
2 jajka
¼ szkl oleju
6 łyżek kefiru / jogurtu naturalnego / kwaśnego mleka lub śmietany
4 łyżki soku z pomarańczy
skórka starta z połowy pomarańczy
Wymieszać w jednej misce składniki suche, w drugiej składniki mokre i połączyć zawartość dwóch misek krótko mieszając łyżką. Wgłębienia formy do muffinek wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć ciasto do każdej foremki.
Piec w temp. 180°C 15-20 minut.
Studzić na metalowej kratce.