Pełnoziarniste gofry czekoladowe
Odkąd kupiłam nową gofrownicę, nie mogę się powstrzymać przed eksperymentowaniem z goframi. Staram się, żeby były jak najzdrowsze dlatego robię je z mąki pełnoziarnistej i dosładzam miodem. Tym razem proponuję gofry pełnoziarniste w wersji mocno czekoladowej dla łasuchów :). Podane z dżemem i ulubionymi owocami zachwycą każdego i nasycą na długie godziny. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Pełnoziarniste gofry czekoladowe
(2-3 porcje)
Składniki:
- 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 duże jajko, żółtko i białko oddzielnie
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnym pojemniku wymieszaj trzepaczką mleko z olejem i miodem, po czym wmieszaj żółtko i odstaw.
- W drugiej misce ubij białko na sztywną pianę i wmieszaj wanilię.
- Wymieszaj dokładnie suche składniki z mokrymi i wmieszaj delikatnie ubite białko. Odstaw na 30 minut.
- Smaż gofry do ładnego zarumienienia w rozgrzanej gofrownicy.
- Podawaj gofry z dżemem i ulubionymi owocami.
Smacznego!
English version
Chocolate whole wheat waffles
(2-3 servings)
Ingredients:
- 1 cup white whole wheat flour
- 1/4 cup cocoa powder
- 1/4 tsp salt
- 1/2 tsp baking powder
- 1/4 tsp baking soda
- 1 cup milk
- 3 tbsp vegetable oil
- 1 large egg, separated
- 1 tbsp honey
- 1/2 tsp vanilla extract
Preparation:
- Mix the flour, cocoa powder, salt, baking powder, and baking soda in a medium bowl. Mix the milk with oil and honey and stir in the egg yolk. Set aside.
- In another bowl, beat the egg white almost until firm and glossy and mix in the vanilla.
- Pour the milk mixture into the dry ingredients and whisk until just mixed. Fold in egg white mixture and set aside for 30 minutes.
- Pour the batter onto the hot waffle iron and cook until the waffle is crisp and brown.
- Serve with jam and fruits.
Enjoy!